Romania preelectorala si economia

Romania preelectorala si economia Data: 15 noiembrie 2012   Ora: 16:32

In trimestrul al treilea din 2012, Romania a fost afectata atat de factori externi, cat mai ales de razboiul politic intern.

Rezultatele se vad clar: comparatia cu trimestrul al treilea din 2011 arata o scadere cu 0,8% in cifre ajustate sezonier. Aleg aceasta cifra nu pentru ca este cea mai defavorabila – oricum si celelalte sunt negative – ci pentru ca reprezinta in opinia mea cel mai fidel evolutia economiei romanesti ca tendinta pe termen mediu.

Desigur, putem da vina pe Dumnezeu – vremea nefavorabila a influentat negativ productia agricola – dar mai realist este sa recunoastem ca instabilitatea politica din trimestrul trei a ‘abatut’ interesul tututor de la economie catre alte lucruri. Practic, Romania nu a fost guvernata in timpul crizei politice interne, iar investitorii straini au blocat proiectele de investitii in tara noastra. Daca adaugam si blocajul in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene si taierea investitiilor bugetare – pentru a ne putea inscrie in deficitul bugetar convenit cu FMI – avem majoritatea motivelor, imputabile guvernului actual, pentru scaderea economica. Agenda politica hazardata – lupte interne, promisiuni si majorari de pensii si salarii – a destabilizat echilibrul fragil in teritoriu pozitiv, pe care il luase economia Romaniei in prima parte a anului.

In termeni economici, incapacitatea de a lua banii europeni pentru proiecte fezabile ne costa imens. Polonia a evitat recesiunea pe seama banilor europeni, noi am pus in primejdie cresterea economica fara acesti bani. Si ce este mai grav: finantatorii internationali si-au pierdut rabdarea si ne cer in regim de urgenta ce am promis de 20 de ani fara sa realizam... Lucruri de altfel normale: diminuarea coruptiei si evaziunii, restructurarea economica, scaderea arieratelor. Oricata bunavointa si determinare am avea acum – si tinand cont de perioada electorala, numai despre determinare si actiune nu poate fi vorba – nu vom reusi sa reparam in cateva luni ceea ce am reusit sa stricam, ce ironie, in doua luni din vara. Va fi probabil nevoie de o perioada de cativa ani pana la asanarea structurilor statului si economiei, iar ‘troika’ nu pare dispusa sa ne mai finanteze atata timp, fara conditii dure.

Ultimul trimestru al anului ne va readuce in teritoriu pozitiv de crestere, dar sa nu ne imbatam cu apa rece: vom avea crestere pe fondul cheltuielilor private si al investitiilor la nivel local ocazionate de campania electorala. Cel mai probabil, investitiile se vor transforma rapid in arierate, caci la nivelul bugetelor locale (ca si la bugetul de stat) nu sunt prevazuti banii respectivi, deci nici plati nu se vor face. In ceea ce priveste exporturile, acestea vor continua sa fie cam la acelasi nivel cu trimestrul 4 din 2011, dupa cum si economia partenerilor nostri din zona euro – sau UE in sens mai larg – va stagna in ultimul trimestru.

Un material de Dragos Cabat, Managing Partner al eFin.ro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult