Revenirea economiei, in doua viteze: incet si foarte incet

Revenirea economiei, in doua viteze: incet si foarte incet Data: 9 octombrie 2012   Ora: 10:07

Performanta economica a unei tari are doua componente: cea reala, data de cifrele istorice si cea privind perspectivele economiei, care este data de asteptarile si interpretarile analistilor. De aici apare si prima mare problema: atunci cand analistii sunt prinsi 'in ofsaid' de realitate de mai multe ori la rand, ei tind sa aiba o parere negativa despre economia respectiva, ca si cum aceasta a fost ‘de vina’ pentru esecul lor de predictie. Asadar, desi fundamentele economice arata destul de bine in comparatie cu datele din zona euro si UE in general, analistii tind sa aiba o opinie foarte negativa despre evolutia tarii noastre in lunile urmatoare - poate pentru a evita orice surprize neplacute, in special pe componenta politica si de mediu european…Iata asadar in continuare opiniile mai multor analisti, impreuna cu comentariile Efin.ro fata de aceste pareri.

Cu toate ca piata domestica ocupa un volum considerabil, rezerva valutara este una semnificativa, iar gradul de indatorare publica se afla sub media UE, Romania va avea parte de provocari cel putin interesante: politici economice guvernamentale prociclice, un grad de indatorare ridicat al sectorului privat, instabilitatea politica si lipsa de predictibilitate fiscala, arata o analiza a Coface. Asadar, factorul politic este cel care pune ‘frana’ economiei; altfel, lasat liber, mediul privat duce inainte economia (chiar cu ajustarile inerente unei perioade dificile), comenteaza analistii Efin.ro.

Pe langa acestea, mediul extern ramane unul advers, iar increderea agentilor economici si a consumatorilor din zona euro nu prezinta semne de redresare, a declarat Florin Eugen Sinca, analist Echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR.

Luand in calcul aceste detalii si faptul ca aproximativ 50% din exporturi au ca destinatie zona euro si peste 80% din investitiile straine directe primite de Romania pornesc din aceste tari, oficialii BCR estimeaza o crestere economica de 0,7% in 2012 si 1,9% in 2013, in scadere fata de estimarile anterioare. Pe de alta parte, reprezentantii Coface preconizeaza un avans al economiei de 1%, sustinand ca vulnerabilitatea Romaniei la criza din zona euro si din Grecia este scazuta, comparativ cu alte state din Europa Centrala si de est.

Analistii Consiliului Fiscal considera insa ca recuperarea economica ramane vulnerabila la o deteriorare a performantei economiei europene si a perceptiei de risc pe pietele internationale, care, cumulate cu tensiunile politice locale, pot conduce la reducerea fluxurilor comerciale si de capital, cu efecte adverse asupra activitatii economice din Romania si implicit, asupra bugetului general consolidat. Atat analistii Coface, cat si cei ai Consiliului Fiscal fac declaratii valide; totusi, trebuie precizat ca performanta economica a Romaniei nu se bazeaza numai pe exporturi, ci si pe consumul intern si investitii, inclusiv pe atragerea de fonduri europene. Variatia fiecarei componente poate influenta cu anumite ponderi performanta economica, dar o crestere de 1% (sub potentialul economic al Romaniei de 3 - 4%) poate fi asigurata chiar daca o anumita componenta nu are performante bune intr-un an. Oricum, exporturile Romaniei pot creste sau macar sa se mentina in perioada urmatoare, ca urmare a investitiilor straine care s-au facut in mediul privat in ultima perioada (Ford, Bosch, etc), au comentat analistii Efin.

In ceea ce priveste arieratele, dupa anul 2011 in care tintele aferente acestora au fost atinse, arieratele avand o tendinta de scadere, tintele aferente lunilor martie si iunie 2012 au fost ratate din nou, atat in cazul bugetelor locale cat si in cazul bugetului de stat si al asigurarilor sociale de stat. Arieratele monitorizate de catre FMI (restante mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei in perioada martie-iunie 2012, crestere generata aproape in totalitate de arieratele la bugetele locale, revenind astfel, dupa usoare progrese inregistrate in 2011, la nivelul din decembrie 2008. Mai mult, daca sunt luate in calcul toate restantele, nu doar cele peste 90 de zile, nivelul curent al acestora este chiar mai mare decat cel de la inceputul crizei in 2008.

Cea mai mare parte a arieratelor sunt concentrate la bugetele locale, remarcandu-se in plus o crestere semnificativa a acestora in lunile mai-iunie 2012 (perioada alegerilor locale). Problema arieratelor la bugetele locale apare ca o problema structurala recurenta si reflecta in principal o lipsa de disciplina financiara si deficiente in aplicarea legii Finantelor publice locale (Legea 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare), au adaugat reprezentantii Consiliului Fiscal.

Potrivit acestora, atingerea tintei de deficit bugetar de 2.2% din PIB pe metodologie cash respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95 in decembrie 2012 necesita un control foarte strict al cheltuielilor in a doua parte a anului 2012, in special la nivelul autoritatilor locale (avand in vedere si apropierea alegerilor generale) si intarirea eforturilor de imbunatatire a colectarii taxelor, in special la nivelul accizelor.

Factorii care pot consolida cresterea economica din anul curent si in special 2013 sunt imbunatatirea semnificativa a gradului de absorbtie a fondurilor europene si o contributie mai puternica decat cea estimata a cererii interne in perioada alegerilor electorale.

Performanta sub asteptari in domeniul atragerii banilor europeni trebuie imbunatatita rapid, in caz contrar Romania riscand o perioada prelungita de crestere economica sub potential, a adaugat Florin Eugen Sinca.

Instabilitatea politica si incertitudinea din zona euro au speriat investitorii

Pe fondul incertitudinii din zona euro, a aversiunii fata de risc a investitorilor si a instabilitatii politice accentuate din ultima perioada, investitiile straine directe au scazut cu 5,8% in primele sapte luni din acest an, la 907 milioane euro, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2011, cand au insumat 963 milioane euro. In 2011, investitiile straine directe s-au redus cu 13,6% fata de 2010, pana la 1,92 miliarde euro.

Fata de nivelul raportat in anul 2008, Romania a inregistrat in anul 2011 una dintre cele mai abrupt contractii ale ISD (-80%), din zona UE27, doar Bulgaria si Estonia fiind tarile in care s-a inregistrat o corectie negativa mai mare. Aceasta contractie rapida a ISD ridica semne de intrebare privind alternativele de finantare ale deficitului de cont curent, sustin analistii Coface.

Lupta de pe scena politica a reprezentat unul dintre principalele motive care au determinat deprecierea monedei nationale fata de EUR si USD. Deprecierea leului a fost accentuata de situatia politica din Romania, imaginea negativa indusa de actiunile actualului guvern, criticate de altfel si de inalti oficiali externi, reflectandu-se intr-o reactie agresiva a cumparatorilor de valuta pe fondul unei oferte de valuta scazute sau chiar inexistente.

Consensul pietei plaseaza evolutia EUR/RON la sfarsitul anului curent in intervalul 4,50-4,60 si indica faptul ca va mai avea nevoie de doua trimestre pentru a se apropia de valoarea de 4,4 RON/ EUR.

Domeniile care au potential pentru atragerea investitiilor sunt: infrastructura, energia si agricultura. Petru Rares, Director General IBR a precizat ca la nivelul IMM-urilor, cultura businessului nu a suferit modificari semnificative, acestea inca mai cer creditare pentru proiecte de mare anvergura, dar nesustenabile.

Sistemul bancar, afectat de un nivel ridicat al imprumuturilor neperformante

Sistemul bancar local ramane afectat in 2012 de un nivel ridicat al imprumuturilor neperformante. In plus, bancile din zona euro, subrezite de criza datoriei suverane, detin 72% din activele bancare romanesti. In perioada ce urmeaza, ele ar putea fi constranse sa-si reduca expunerea pe pietele din Europa Centrala. In conditiile unei rate a economisirii interne insuficiente, sucursalele locale ale bancilor europene vor avea in 2012 o dependenta ridicata de imprumuturile de la bancile-mama.

'Pentru finele anului 2012 estimam o rata a inflatiei de 4%, la limita superioara a tintei BNR. Cresterea preturilor produselor agroalimentare atat pe plan intern cat si extern precum si majorarea unor preturi administrate sunt principalii factori inflationisti din perioada imediat urmatoare. Totodata, nu excludem iesirea temporara a inflatiei din tinta BNR in aceasta toamna sau la inceputul anului viitor. Prin urmare, consideram ca BNR este mai dispusa in prezent sa favorizeze un leu mai puternic pentru atenuarea presiunilor inflationiste', a spus Florin Eugen Sinca.

In opinia analistilor Efin.ro, problemele bancilor comerciale sunt legate de comportamentul lor gresit in ceea ce priveste politica de risc si atingerea cotelor de piata dorite in perioada 2005 - 2007. Acum, nivelul creditelor neperformante reflecta deciziile din acei ani, iar performantele economice ale bancilor comerciale nu vor putea fi inbunatatite pana cand acestea nu vor relua ciclul operational normal, cu corelatie intre creditele acordate si depozitele sau fondurile atrase. In ceea ce priveste inflatia, BNR este mai aproape ca niciodata de tinta propusa, iar derapajele legate de preturile administrate, majorarile salariale si deprecierea leului sunt doar conjucturale.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult