Restantele romanilor la banci continua sa creasca

Restantele romanilor la banci continua sa creasca Data: 21 septembrie 2012   Ora: 17:30

Existenta unor constrangeri asupra pietei financiare, in contextul unei evolutii slabe a economiei ce nu poate sustine cresteri salariale semnificative, a determinat majorarea ratei creditelor neperformante la 16,8% in iunie 2012, de la 14,3% in decembrie 2011.

“Stabilitatea financiara din Romania s-a mentinut robusta, in pofida unui mediu dificil. Sectorul bancar a functionat in parametri corespunzatori, pe fondul unei dinamici economice inca modeste (ceea ce a influentat si cresterea in continuare a creditelor neperformante) si in ciuda unui mediu extern neprielnic si volatil, caracterizat de preocuparile persistente ale pietelor privind evolutia crizei datoriilor suverane in zona euro si impactul acesteia asupra sistemelor bancare din unele tari ale zonei”, afirma reprezentantii BNR in Raportul asupra stabilitatii financiare 2012.

Se poate vorbi de o incetinire a ritmului de crestere fata de anii precedenti, cand majorarea a fost de 4% (in 2010) si 5% (in 2009). Totusi, pana cand procesul de creditare nu se va relua pe componenta de credite catre persoanele fizice, nu putem astepta o stopare a cresterii creditelor neperformante. In mod normal, este nevoie de 6-9 luni intre momentul ‘dezghetarii’ creditarii persoanelor fizice si momentul in care va scadea procentul creditelor neperformante in total credite acordate de banci catre segmentul persoane fizice, au declarat analistii eFin.ro.

In pofida faptului ca volumul creditelor neperformante este unul ridicat, Romania se numara printre tarile care au consemnat un nivel mediu al ritmului de inrautatire a calitatii creditelor in intervalul 2011-2012. Astfel, in tari precum Grecia, Bulgaria, Ungaria sau Slovenia cresterea creditelor neperformante a fost de 3-4 puncte procentuale. Trebuie insa precizat ca Romania a aplicat programul de austeritate in anii 2009 si 2010, ceea ce a generat o crestere importanta a neperformantelor in aceasta perioada, in timp ce tarile precizate au amanat programele de austeritate pana in 2011.

In ceea ce priveste segmentarea pe tipuri de credite, pe segmentul de credite de nevoi personale procentul de credite neperformante ajunge si la 25% la anumite institutii, in timp ce pe segmentul de credite ipotecare si imobiliare este in jur de 5-7%, au precizat analistii eFin.ro.

La nivel european, turbulentele provocate de criza financiara internationala au generat ingrijorari referitoare la amploarea si rapiditatea ajustarii bilantului bancilor din tarile-gazda.

Banca Centrala Europeana a identificat o serie de factori responsabili de amplitudinea vulnerabilitatilor din tarile gazda la fenomenul de dezintermediere financiara:

1. prevalenta bancilor straine in cadrul sectorului bancar national;

2. dependenta bancilor straine de finantarea provenind din afara teritoriului tarii gazda;

3. maturitatea finantarii (termen scurt versus termen lung);

4. capacitatea bancilor locale sau a unor terte banci straine de a substitui activitatea desfasurata de bancile straine.

In ceea ce priveste Romania, principalele provocari la adresa stabilitatii financiare sunt riscul de credit (in special provenind din stocul de credite in valuta acordate anterior debitorilor neacoperiti la riscul valutar) si riscul asociat reinnoirii substantiale a finantarii externe a institutiilor bancare autohtone cu capital majoritar strain.

Pe de alta parte, semnarea unui nou acord preventiv de finantare cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala reprezinta o ancora de credibilitate si suport pentru continuarea reformelor care vor consolida cresterea economica durabila, sunt de parere oficialii BNR.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult