Relaxare monetara: ce vor face bancherii?

Relaxare monetara: ce vor face bancherii? Data: 4 februarie 2010   Ora: 09:17

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat miercuri, 3 februarie, reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,5%, la 7% pe an, incepand cu data de 4 februarie.

Totodata, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.  Astfel, ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei se mentin la 15%, iar cele in valuta, la 25%.

Banca  centrala a hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Folosind limbajul obisnuit-ambiguu al bancherilor centrali, semnalul dat pietei este ca BNR va retrage lichiditatea excesiva din piata, in masura in care bancile comerciale vor relua si creditarea sistemului privat, conform interpretarii date de analistii efin.ro.

 “Analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent si continuarea scaderii in termeni anuali reali a creditului acordat sectorului privat, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a creditului guvernamental”, au precizat oficialii BNR. Cu un deficit de cont curent aflat in grafic, pericolul cel mai mare pentru anul in curs il reprezinta lentoarea reluarii cresterii economice si a creditului din sectorul privat. Creditul guvernamental a alimentat in 2009 bilanturile bancilor comerciale si le-a ajutat pe acestea sa isi mentina profitabilitatea la cote acceptabile. Totusi, in anul 2010 este de asteptat ca guvernul sa isi diminueze in mod drastic necesarul de finantare, punand asadar presiune pe capabilitatile de creditare ale bancilor comerciale.

Totodata, leul a manifestat o tendinta de intarire in raport cu euro pe fondul imbunatatirii perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in conditiile reactivarii aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale, dar si al cresterii apetitului global pentru risc. In opinia analistilor efin.ro, intarirea monedei nationale coroborata cu un diferential de dobanzi prea ridicat poate conduce insa la fluxuri de capital speculativ importante, care nu pot fi absorbite cu usurinta in economia reala. Din acest motiv, in comunicatul BNR se precizeaza ca “banca centrala va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea prompta a instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare”.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult