Procesul de creditare, incotro?

Procesul de creditare, incotro? Data: 3 iunie 2010   Ora: 08:06

In contextul crizei economice, problemele legate de lichiditati si preocuparea pentru calitatea creditelor au determinat o scadere a finantarii, aceasta situatie schimbandu-se in mod evident la inceputul lui 2010. Stagnarea volumelor imprumuturilor din prezent este mai mult o problema de lipsa de cerere, ca urmare a supralichiditatii.

 "Cererea, mai degraba decat oferta de credite, ar trebui sa fie elementul cheie pentru iesirea din criza", a afirmat Debora Revoltella, sef Analiza Strategica ECE a UniCredit Group, adaugand faptul ca optiunile pentru realizarea acestui lucru ar putea fi distribuirea integrala a fondurilor Uniunii Europene, prin plasarea competitivitatii si a calitatii mediului de operare in topul listei de prioritati. Totusi, in opinia analistilor eFin.ro, majorarea substantiala a cererii de credite are putine sanse de a se realiza in practica pe termen scurt, tinand seama de faptul ca economia romaneasca va incepe sa se redreseze abia in trimestrul al patrulea din acest an, iar avansul economic din anul 2011 va fi probabil intre 1,5 si 2% in cel mai optimist caz.

Aflata la inceputul procesului de redresare, creditarea se confrunta cu o noua problema: masurile de austeritate adoptate de Guvernul Romaniei (reducerea salariilor si a pensiilor in sistemul bugetar), care vor taia din “avantul” persoanelor ( si asa domolit) de a recurge la creditare. Cu toate acestea, actiunile Executivului nu ii sperie intr-o masura foarte mare pe bancheri. 

"Masurile de austeritare pregatite de catre Guvern vor avea cel mai mare impact asupra creditelor deja acordate de catre banci, cele mai expuse fiind bancile care au in portofoliu o pondere semnificativa a creditelor acordate segmentului retail. Vom asista la o crestere a frecventei creditelor reesalonate deoarece va fi nevoie ca veniturile diminuate sa poata acoperi ratele pentru creditele deja contractate. Pe de alta parte, se va constata o scadere a apetitului pentru credite din partea clientilor din sectorul bugetar", a declarat pentru eFin.ro directorul general al Bancii Italo Romena, Antonio Bianchin.

Pe de alta parte, Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, declara recent ca, desi se vor reduce salariile, romanii vor fi responsabili, iar creditarea va continua si pentru angajatii sectorului public. "Acum ne concentram pe IMM-uri, insa este posibil sa venim cu produse mai flexibile si pentru persoanele fizice", a afirmat Rekkers, adaugand ca banca nu are expuneri foarte mari pe persoanele fizice sau angajatii din sectorul public.

Decizia de reducere a chel­tuielilor bugetare este necesara si in linie cu asteptarile pietei. Drept urmare, in con­ditiile in care aceasta decizie va duce la im­bu­na­ta­tirea indicatorilor economici si inscrierea in termenii agreati cu institutiile financiare in­ter­nationale, efec­te­le asupra eco­no­miei sunt pozitive, a afirmat vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank, Stanislav Georgiev.

“Deci si asupra me­diului bancar, in general, efectele ajustarilor fiscale sunt pozitive pe termen mediu si lung. In sensul ca ra­mane finantare dispo­nibila pentru Romania din partea in­ves­titorilor in­ter­na­tio­nali la preturi re­zonabile si ca putem conta in continuare pe o stabilitate a cur­sului de schimb. Desigur, pe termen scurt, vor aparea pre­siuni asupra bancilor, pe fondul deteriorarii capacitatii clientilor bugetari de a rambursa cre­di­tele si de a lua im­pru­muturi noi”,  a adaugat oficialul UniCredit.

Procesul de creditare stagneaza in prezent, in ciuda faptului ca majoritatea bancilor din piata au oferte competitive. Unul dintre lucrurile care ar putea contribui la restabilirea increderii consumatorilor il constituie dobanzile scazute.

“Creditarea se va revigora treptat, insa ritmul va fi unul modest in acest an, cu o crestere de circa 7% in termeni nominali, care insa va deveni mai alerta pe termen mediu”, considera Georgiev. Daca tinem cont ca economia Romaniei va inregistra in acest an cel mai probabil o reducere de pana la 0,5% iar inflatia se va afla in jurul a 3,5% rezulta o crestere reala de aproximativ 4% a creditarii, cu 4-5% sub diferentialul  normal de crestere pentru o tara emergenta.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, creditul neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in aprilie 2010 cu 0,5% fata de luna precedenta (0,1% in termeni reali), pana la nivelul de 200,32 miliarde lei. Creditul in lei s-a diminuat cu 1%, in timp ce imprumuturile in valuta exprimate in lei au crescut cu 1,4%.

Creditul guvernamental a crescut in luna aprilie cu 3,1%, la 52,26 miliarde lei.

Directorul general al Emporiki Bank, Pierre Martin, considera ca mentinerea masurilor bancii centrale de diminuare a dobanzii cheie va stimula clientii sa imprumute in moneda locala, in contextul in care acestia nu se expun riscului valutar, iar marjele practicate de banci sunt destul de reduse.

Desi recent au existat semne de insanatosire a creditarii, este dificil de estimat ce va urma in sistemul financiar. Institutiile financiare vor fi prudente in acordarea de credite, accentul fiind pus pe analiza bonitatii potentialilor clienti, a afirmat directorul general al Provident Financial Romania, Russell Johnsen.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult