Prima Casa 3, inceput timid

Prima Casa 3, inceput timid Data: 11 februarie 2011   Ora: 18:14

Desi preturile locuintelor sunt tentante in aceasta perioada, achizitionarea unui apartament in cadrul Programului "Prima Casa" ramane o provocare pentru majoritatea romanilor.

A treia etapa a programului guvernamental, lansata in ianuarie 2011, introduce o garantie suplimentara prin instituirea, in favoarea bancii, a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, dar pe de alta parte faciliteaza constructiile prin asociere, nefiind necesara asocierea a sapte persoane, ci numai a doua. Totodata, clientii pot solicita reesalonarea, rescadentarea sau modificarea valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor.

Daca clientii sunt dispusi sa utilizeze programul indiferent de garantiile suplimentare solicitate, plafonul alocat, de fapt sumele neutilizate in cea de-a doua etapa a programului, de numai 200 de milioane de euro, reduce considerabil numarul beneficiarilor.

La jumatatea anului va avea loc o evaluare a programului "Prima Casa" si se va decide alocarea de noi fonduri sau finalizarea sa.

Plafonul de garantii alocat pentru 2011 a fost repartizat celor 21 de banci participante la sfarsitul lunii ianuarie. Cel mai mare plafon a fost acordat BCR, in valoare de 64 milioane euro, in timp ce Volksbank a primit doar 100.000 euro.

Pana in prezent, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a aprobat o suta de dosare "Prima Casa", insa bancile nu au acordat practic niciun imprumut.

In ceea ce priveste costurile imprumuturilor in acest an, BRD - Groupe Societe Generale a redus cu 0,15 puncte procentuale dobanzile la creditele noi ce vor fi acordate in cadrul programului "Prima Casa". Pentru finantarile pe perioade cuprinse intre 10 si 20 de ani, dobanda BRD va fi calculata pe baza indicelui monetar Euribor la trei luni, la care se adauga o marja fixa de 2,25%, iar pentru creditele acordate pe o perioada intre 20 si 30 de ani, noul nivel al marjei practicate este de 2,5%.

Pe de alta parte, Banca Comerciala Romana (BCR) mentine costul creditelor Prima Casa la acelasi nivel ca anul trecut, avand in oferta doar imprumuturi in euro. Astfel, marja de dobanda este de 3,95%, respectiv 3,75% pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR, peste Euribor la trei luni.

Si Banca Romaneasca mentine structura de costuri neschimbata, dobanda fiind calculata pe baza indicilor de referinta Euribor la trei luni/Robor la trei luni, plus o marja de 3,95%, respectiv 2%.

Ce credit ne permitem?

De exemplu, pentru un credit de 50.000 de euro de la BRD, contractat pe perioada de 30 de ani, cu dobanda de 3,58%, venitul lunar necesar este de aproximativ 1.900 RON. Rata lunara va fi de circa 204 euro pe luna. Calculul a fost realizat cu ajutorul calculatoarelor eFin.

Citeste si Analistii eFin.ro: Romanii vor continua sa aplice pentru "Prima Casa"

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult