Ponta ajutat de Isarescu? Sau leul ajutat de BNR?

Ponta ajutat de Isarescu? Sau leul ajutat de BNR? Data: 10 august 2012   Ora: 14:17

In multitudinea de evenimente care s-au succedat in viata politica romaneasca ne asteptam ca si economia sa aiba de suferit. Asa s-a si intamplat o perioada cand euro atingea valori maxime in fiecare zi.

Conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, masa monetara M1 a crescut in ultimul an cu aproape 10%, iar numerarul cu peste 18%. M1inseamna numerarul care se afla in circulatie, conturile curente si depozitele la vedere, din banci.

Masa monetara in sens larg, care include si depozitele de pana la doi ani, imprumuturile din operatiunile repo, actiunile/unitatile fondurilor de piata monetara si titlurile de valoare negociabile cu maturitatea de pana la doi ani, a fost de 220,628 miliarde lei la sfarsitul lunii mai 2012. Aceasta a crescut cu 0,8% fata de cea din aprilie 2012 si cu 9,3% fata de cea din aprilie 2011.

Cresterea masei monetare poate in anumite conditii sa genereze inflatie. Depinde insa daca aceasta crestere este corelata sau nu cu cresterea PIB si a investitiilor straine. Cum in perioada analizata o astfel de corelatie nu exista, se poate afirma ca cresterea masei monetare are efect inflationist, au comentat analistii eFin.ro.

A dat drumul BNR la tiparnita
Banca Nationala a Romaniei a dat drumul la tiparnita pentru a sustine economia in aceste vremuri de criza. O prima intrebare de pe buzele tuturor este "Isarescu il ajuta pe Ponta sau BNR ajuta leul"?

Aceasta masura ajuta indirect Guvernul Ponta in negocierile pe care acesta le are in aceste zile cu delegatia Fondului Monetar International, prin aceea ca masa monetara introdusa in piata a fost folosita de catre guvern pentru a finanta deficitul bugetar. Astfel ia nastere o a doua intrebare: ce se va intampla cu leul dupa ce FMI va parasi Romania?

Daca BNR va continua sa sustina leul, o poate face fie direct prin operatiuni de piata – dar aceasta varianta a fost criticata de FMI pentru ca reduce rezervele valutare si nici nu poate fi sustinuta pe termen lung – fie indirect prin reducerea lichiditatii pe piata – dar in acest caz investitorii straini si bancile comerciale ar putea sa nu mai fie interesati de titlurile de stat emise de Ministerul de Finante, au spus analistii eFin.ro.

Asadar, cel mai probabil BNR va lasa leul sa se deprecieze ‘controlat’, intervenind pe piata atunci cand scaderea monedei nationale va fi prea brusca. Singurul element care poate pune ‘bete in roate’ strategiei BNR este continuarea incertitudinilor politice, moment in care interventia BNR devine ineficienta si lipsita de sens, au incheiat analistii eFin.ro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult