Piata cardurilor din Romania, tot mai dinamica

Piata cardurilor din Romania, tot mai dinamica Data: 19 iulie 2010   Ora: 11:53

Exista un potential semnificativ de crestere a pietei de carduri din Romania, dat fiind faptul ca aceasta tara este una in curs de dezvoltare, apreciaza directorul executiv al Directiei Carduri din cadrul Bancii Comerciale Romane, Igor Zganjer.

Emitentii de carduri prezenti pe piata locala se intrec in a aduce caracteristici si beneficii in oferta de produse, in vederea atragerii de noi clienti, precum si pentru a-i pastra pe cei existenti.

In acest context, din ce in ce mai multe institutii de credit din Romania au inceput sa ofere diferite avantaje (dobanzi promotionale, asigurari gratuite, premii, etc) celor care se hotarasc sa achizitioneze un card si sa emita produse ce beneficiaza de tehnologia cip, prin care isi propun cresterea nivelului de siguranta a efectuarii tranzactiilor de plata prin intermediul acestora.

“Raspandirea cardurilor care au incorporata tehnologia chip va avea rolul de crestere a nivelului de siguranta a efectuarii tranzactiilor de plata prin intermediul acestora si va permite sistemelor de plati sa impuna pe piata noi modalitati de plata, cat mai rapide si mai simple pentru clientela. Cu siguranta, va creste emiterea de carduri cu chip si in mod automat va creste si volumul tranzactiilor efectuate prin intermediul POS-urilor la comerciantii acceptanti, precum si al tranzactiilor pe Internet”, declara recent directorul general al Bancii Italo Romena, Antonio Bianchin.

Un exemplu recent in acest sens il constituie Piraeus Bank, care va inlocui banda magnetica cu cip-ul. Proiectul include toate tipurile de carduri emise de institutie, cardurile de credit Piraeus Visa Classic si Visa Exclusive Gold si cardurile de debit Visa Shop & Cash si vizeaza atat detinatorii actuali de carduri cat si noii solicitanti.

“Pana la sfarsitul acestui an vom inlocui peste 100.000 de carduri de credit si de debit, astfel incat clientii bancii sa simta un plus de siguranta la efectuarea tranzactiilor cu cardul, tinand cont de faptul ca informatia stocata pe cip este foarte greu de reprodus. Proiectul de inlocuire a cardurilor cu banda prin cele cu memorie cip vine in continuarea procesului prin care  toate ATM-urile si POS-urile proprii au fost adaptate la noua tehnologie EMV inca de la inceputul anului 2009”, a afirmat Oana Tanasescu, manager operatiuni carduri.

Si Bancpost a anuntat ca va emite, incepand cu luna iulie, doar carduri VISA si MasterCard cu cip, banca schimband totodata si designul acestora. 

“Ne-am propus sa implementam aceasta tehnologie moderna atat pentru cardurile de credit cat si pentru cele de debit, astfel incat clientii bancii sa simta un plus de siguranta la efectuarea tranzactiilor cu cardul, tinand cont de faptul ca informatia stocata pe cip este foarte greu de reprodus. Suplimentar, aceasta tehnologie ne permite adaugarea in viitor de noi functionalitati si servicii cu valoare adaugata pentru clienti”, a afirmat George Georgakopoulos, Director Executiv Senior, Divizia Credite de Consum.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste elaborarea unor produse adresate unor anumite segmente, Leumi Bank a lansat Leumi Gold Card, destinat clientilor premium ai bancii, care ofera o serie de servicii exclusiviste: asigurare gratuita de calatorie in strainatate, acces gratuit la salonul V.I.P. al Aeroportului International Henri Coanda, tarife preferentiale la achizitionarea de servicii hoteliere, de pachete turistice, bilete de avion, inchirieri auto, la restaurante, sali de fitness, spa, clinici stomatologice.

Cardul poate fi utilizat atat la nivel national, cat si international si ofera utilizatorilor o limita de credit de pana la 100.000 euro.

In plus, toate platile cu cardul la comercianti beneficiaza de comisioane zero si de o perioada de gratie de 55 de zile. Fiind un card cu cip, ofera avantaje certe legate de securitate, datele stocate astfel neputand fi copiate sau modificate.

Totusi, economia romaneasca ramane dominata de platile in numerar.

Astfel, cea mai mare parte a romanilor inca folosesc banii lichizi pentru plata facturilor, in vreme ce doar 6% utilizeaza cardul bancar pentru a-si plati datoriile, releva un studiu recent al GfK.

"Cea mai des utilizata metoda ramane cea direct la ghiseul furnizorului, 77% dintre persoanele intre 18 si 65 de ani care se ocupa de plata facturilor in gospodarie apeland la ea. Alte metode folosite sunt: plata la posta (39% din respondenti) si la casieriile bancilor (25%)", se arata in studiul GfK.

Doar 5% dintre cei care se ocupa de plata facturilor folosesc ATM-urile bancare, 2% utilizeaza serviciile de Internet banking, iar 11% platesc facturile prin serviciile disponibile in magazine sau benzinarii.

Pentru a stimula populatia sa utilizeze mai mult cardurile, trebuie accentuat in continuare avantajul securitatii banilor clientilor.

“Daca iti este furat portofelul din geanta ori din buzunar, numerarul nu il poti recupera insa un card se blocheaza la un simplu apel telefonic, banii ramanand in contul din banca in perfecta siguranta. In plan secund, un card iti deschide calea catre platile produselor dorite in rate fare dobanda, reduceri la comercianti parteneri fiecarei banci, plati pe internet de oriunde in lume a unor produse ce poate nu exista decat in mediul online ori sunt prezente aici la preturi mult mai avantajoase”, a declarat  Igor Zganjer.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult