OTP Bank pierde bani. Ce urmeaza?

OTP Bank pierde bani. Ce urmeaza? Data: 20 august 2012   Ora: 15:19

OTP Bank Romania a raportat pierderi semnificative in primul semestru din 2012, aproximativ 869.000 de euro.

Creditele neperformante au jucat un rol important, provizioanele pentru aceste credite au crescut cu 50%. Acestea au atins valori de la 2,6 miliarde forinti la 3,9 miliarde de forinti, ceea ce inseamna aproximativ 14 milioane euro.

Calitatea portofoliului a continuat sa se degradeze, in timp ce volumul de credite si activitatea bancara au continuat sa scada. Astfel, OTP Bank are cu 20% mai putine venituri nete din dabanzi si cu 34% mai putine venituri din comisioane si taxe. In luna iunie, OTP inregistra numai 95 de subsidiare, in loc de 100 in martie. Numarul de angajati ai bancii a fost de 958 persoane.

Conform datelor furnizate de OTP Bank, profitul operational la semestru a scazut cu 11% pana la 13,2 milioane de euro, iar veniturile totale au inregistrat cu1% mai putin, ajungand la 37,7 milioane de euro. Si veniturile nete au scazut, atat cele nete din dobanzi, care au scazut cu 3% pana la 30,8 milioane de euro cat si cele din comisioane si alte taxe care s-au redus cu 30%, ajungand la 3 milioane de euro.

In trimestrul al doilea profitul OTP Bank a fost de aproximativ 3,3 milioane euro, in scadere cu 31% fata de anul 2011. Profitul operational a scazut cu 6% pana la 5,2 milioane euro, in timp ce veniturile totale au crescut cu 4%, fiind de 17,9 milioane euro.

Din punct de vedere al creditelor neperformante, OTP Bank a inregistrat o crestere de 40% in prima jumatate a lui 2012 fata de aceeasi perioada a lui 2011, Iar fata de luna martie 2012, cresterea a fost de 6%.

Performantele bancii vor continua sa se deterioreze profund, daca managementul nu va gasi o solutie pentru reluarea creditarii, in special pentru companiile mici si mijlocii, dar si pe segmentul de retail.

In anii anteriori, banca a avut o politica foarte agresiva de vanzari pentru populatie, fiind printre primele institutii bancare ce au introdus creditele in franci elvetieni. Evolutia negativa a cursului de schimb, scaderea economica din Romania si din Ungaria, dar si politicile prea permisive de creditare au facut ca banca sa detina credite neperformante masive.

Acum este problematica si atragerea de surse de pe pietele externa si interna, pentru a finanta creditarea. Banca se bazeaza pe depozitele rezidentilor, in conditiile in care nu detine o pozitie favorabila pe aceasta piata, au comentat analistii Efin.ro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult