Multitudinea de dimensiuni a BIM

Multitudinea de dimensiuni a BIM Data: 25 iunie 2019   Ora: 16:00

Pentru specialistii in domeniu, probabil, BIM (Building Information Modeling) este un element absolut comun, care le simplifica munca de zi cu zi. Pentru cititorii mai putin avizati insa pare a fi doar o insiruire de cuvinte. Anume pentru ei am decis sa explicam fenomentul BIM, importanta si avantajele acestuia.

BIM (Building Information Modeling) reprezinta un set de proprietati arhitecturale, structurale si mecanice ale unei cladiri, sub forma unui obiect digital, toate adunate intr-un singur model. BIM contine toate informatiile de la toate departamentele implicate in procesul de proiectare si constructie si salvate intr-un singur fisier.

Elementul BIM este utilizat in special la realizarea grafica a proiectelor de constructii. Este un element de baza in activitatea arhitectilor contemporani, care ofera infinit mai multa precizie si rapiditate in realizarea proiectului.

Prin proiectarea BIM arhitectii obtin un model 3D precis cu ajutorul caruia pot crea imagini si prezentari video, care-i ajuta sa-si prezinte ideile intr-un mod cat mai eficient. Cu ajutorul modelului 3D si a informatiilor continute in el se pot realiza analize de energie pentru a calcula consumul de energie pe intreaga durata de viata a cladirii. Se pot compara diferite variante de consum pentru a putea lua cea mai buna decizie si a crea cladiri eficiente din punct de vedere energetic. Se poate astfel obtine un proiect integrat la care au participat inca de la inceput toate partile interesate – arhitecti, ingineri, constructori, fabricanti, proprietari.

Multitudinea de dimensiuni BIM permite realizarea intregului proces de proiectare a unei case/cladiri bazat pe modele 3D, care permite realizarea virtuala a cladirii, inainte de constructia ei fizica.

La baza conceptului BIM sta modelul complet al cladirii care contine intr-un singur fisier informatiile de la toti specialistii implicati in proces (arhitectura, structura, MEP), aici sunt concentrate toate desenele si reprezintarile necesare, planuri, detalii de executie, cantitati ale materialelor de constructie si estimari de preturi. Lucru extrem de util pentru clienti care de regula accepta sa plateasca doar proiectul final si nu modificarile aparute in timpul elaborarii acestuia.

Gratie modelelor de proiectare BIM atat arhitectii, cat si clientii au parte din start de desenul de executie, care poate fi realizat la orice scara. In acelasi fisier se contine toate informatiile relevante constructiei care de exemplu, cantitatile de materiale necesare, rezistenta lor la foc, conditiile de montaj, fapt care permite obtinerea instantanee a calculelor de pret pentru intregul model sau alte calcule necesare (cantitati de lucrari, inventare ale incaperilor, spatiilor, etc).

Modelul de proiectare BIM mai permite evitarea erorilor de proiectare si constructie, luand in considerare analizele de consum energetic si calculele seismice. Acest model perfectioneaza si grabeste semnificativ intregul proces de ofertare, elimina risipa de materiale de constructii si ore de lucru pentru personalul implicat in aceste activitati.

Printre avantajele proiectarii BIM reliefam:

1. Proiectarea rapida

2. Estimare corecta a costurilor

3. Reducerea pana la zero a erorilor de constructie

4. Profitabilitate mai mare

Prin multitudinea de avantaje oferite, modelul de proiectare BIM a revolutionat industria constructiilor in intreaga lume. Mai mult, dupa finalizarea constructiei, modelul BIM poate fi utilizat in continuare de proprietari pentru a gestiona si intretine cladirea, iar in cazul autoritatilor pentru a realiza un plan urbanistic de dezvoltare a orasului.

 

Foto: Pixabay.com

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult