Masurile economice Ponta – necredibile, inoperabile si venite prea tarziu

Masurile economice Ponta – necredibile, inoperabile si venite prea tarziu Data: 30 iulie 2012   Ora: 10:54

Guvernul Ponta a venit cu cateva masuri de stimulare a economiei, prezentate nu ‘la pachet’ ci separat, pentru o mai mare vizibilitate in media.Astfel, aceste masuri par ‘mai multe’ si si-ar dori sa exprime aplecarea constanta a guvernului actual catre problemele economice si cele sociale.

In principiu, salut aceste masuri, ca necesare mediului de afaceri si cu potentiale efecte benefice atat asupra cresterii economice, cat si asupra scoaterii la suprafata a unei parti din ‘economia gri’ si chiar avand efecte sociale pozitive.Ma indoiesc de faptul ca scaderea TVA de la 24 la 9% pentru produsele alimentare va duce la micsorarea pretului alimentelor incepand cu anul 2013 – cred mai degraba ca va fi ‘absorbita’ de producatori si mai ales de comercianti, care isi vor reduce pierderile sau, dupa caz, isi vor rotunji profiturile, avand explicatia simpla ca acest influx de numerar pe care il primesc inapoi de la stat vine cu intarziere oricum, ca productia agricola a fost slaba, etc, etc… In plus, noi nu traim ‘in principiu’ ci in realitatea zilei de astazi. Iar in aceasta realitate, masurile respective au trei mari deficiente: nu sunt credibile, sunt inoperabile si au venit prea tarziu…

Lipsa de credibilitate este data nu de masurile in sine, ci de guvernul care le propune, prin persoana primului ministru.

Toate masurile cu impact asupra bugetului de stat trebuie prezentate si celor care ne finanteaza in momentul de fata (FMI, CE, Banca Mondiala).Pentru moment, acestia pur si simplu nu vin la Bucuresti si este foarte posibil ca vor continua sa nu vina, atat timp cat primul ministru al Romaniei se gaseste in situatia jenanta care l-a facut pe presedintele ungar sau pe ministrul apararii din Germania sa demisioneze: ma refer desigur la plagiat.

Indiferent de rezultatul referendumului sau orice alte considerente politice – pe care ma feresc sa le analizez eu aici si acum – cat timp tara noastra va avea acest prim ministru, la nivelul UE si al partenerilor nostri straini nu vom avea nicio deschidere economica sau politica… nu este vorba de nicio decizie politica aici, ci doar de apartenenta la niste standarde etice stricte.Iar precedentul pentru impunerea acestor standarde a fost cat se poate de dureros: mai intai Karl-Theodor zu Guttenberg, un protejat al cancelarului german Angela Merkel si ministru al apararii in guvernul condus de aceasta a fost nevoit sa demisioneze la presiunea extraordinara a societatii civile din Germania – in special oameni de stiinta, doctoranzi, profesori universitari – iar apoi presedintele Ungariei a avut si el aceeasi soarta, dupa ce ambii s-au confruntat cu probleme de plagiat.

Fie ca au recunoscut plagiatul ‘fara intentie’ ca in cazul lui Guttenberg ori s-au retras ‘din motive personale’ fara sa recunoasca nimic, este clar ca un scandal de plagiat evident nu lasa alta alternativa celui in cauza decat demisia…Din acest punct de vedere, guvernul din Romania nu are credibilitate externa, indiferent de ceea ce ne-ar placea noua sa credem cu aroganta.

Apoi, masurile economice respective nu sunt operante, decat dupa ce si daca vom avea ‘girul’ FMI, privind impactul lor asupra bugetului si modul de acoperire a deficitelor astfel rezultate.Sunt convins ca ministrul de finante si prim vice-guvernator al BNR Florin Georgescu este capabil sa ii convinga pe oficialii straini ca va gasi sursele de finantare necesare, dar ma indoiesc ca va avea ocazia sa discute cu ei, asa cum am spus mai sus.

In al treilea rand, masurile sunt venite prea tarziu.Ordinea fireasca pentru actuala putere era mai intai sa se ocupe de masurile economice pentru stabilizarea Romaniei in acest context international deosebit de agresiv si neprielnic, si mai apoi sa isi vada – eventual – de agenda politica pe care o aveau.Cum ordinea fireasca a fost inversata, masurile economice prezentate mai intai in media si in timpul unei confruntari politice acerbe, care oricum au nevoie de girul FMI si vor putea fi aplicate eventual de anul viitor, suna a gol.

Toate aceste motive ma fac sa privesc cu maxima circumspectie, daca nu si cu iritare, masurile economice propuse de guvern.

Un material de Dragos Cabat, analist eFin.ro

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult