Masinile electrice pot fi incarcate si acasa ori la birou. Cum functioneaza o statie EV

Masinile electrice pot fi incarcate si acasa ori la birou. Cum functioneaza o statie EV Data: 19 octombrie 2021   Ora: 16:16 Perioada in care conducatorii auto erau sceptici cu privire la vehiculele electrice din cauza posibilitatii de a le reincarca usor a apus.

Perioada in care conducatorii auto erau sceptici cu privire la vehiculele electrice din cauza posibilitatii de a le reincarca usor a apus. Acum fiecare poate avea o statie incarcare masini electrice, pentru a nu mai depinde, astfel, de cele publice, care vor fi tot mai aglomerate, pe masura ce numarul clientilor va creste.

Masina electrica poate fi incarcata si acasa, cu ajutorul unei statii incarcare electrice de uz casnic, dar si la birou daca proprietarul cladirii monteaza statii de incarcare care sa ii deserveasca pe cei care lucreaza acolo.

Rolul unei statii de incarcare EV

O statie EV este, de principiu, un adaptor care transforma curentul de la priza in curent continuu, pentru masinile electrice. Cele de uz casnic au de obicei, putere mai mica, pentru a nu suprasolicita reteaua si a nu afecta functionarea altor sisteme electrice.

Statiile EV publice sau de uz industrial sunt mai puternice si, daca pana la un moment dat folosirea lor era gratuita, inca din 2020 multi au inceput sa incaseze bani pentru alimentare. Chiar daca tarifele percepute nu sunt deloc mari pentru o incarcare completa, comparativ cu un plin de benzina, spre exemplu, cand nu ai lichiditati sau bani pe card este mult mai comod sa incarci masina acasa, iar plata sa o faci o data pe luna, cand achiti factura la lumina.

Statiile EV ofera compatibilitate perfecta intre curentul din retea si cel de care are nevoie un vehicul electric. In general, statiile EV sunt compatibile cu orice tip de vehicul, indiferent de tensiune si de reteaua de incarcare.

Siguranta pentru utilizatori

Statiile EV ofera protectie utilizatorului fata de orice risc de electrocutare, dar protejeaza si autovehiculul si reteaua de posibile probleme tehnice. Tensiunea si curentii folositi de masinile electrice pot fi foarte periculoase si, in plus, o statie de incarcare face si monitorizeaza parametrilor de incarcare pe care ii poate oferi utilizatorului (timpul de incarcare, nivelul de incarcare, curentul debitat, etc).

O investitie utila si pentru persoane fizice, si pentru persoane juridice

Masinile electrice reprezinta, fara indoiala, investitii inspirate pe termen lung. Masinile sunt noi si nu au vicii dobandite de la proprietari, anterior, iar costurile pe care le genereaza sunt mult mai mici decat cele cu combustibili foili.

O statie EV iti ofera mobilitate sporita, confort si costuri mai mici la incarcare decat statiile publice. Iar daca esti, spre exemplu, proprietarul unei cladiri de birouri si amenajezi statii de incarcare in zona de parcare, poti dezvolta un business separat furnizand "combustibil" pentru cei care utilizeaza deja mvehicule electrice.

La inceputul lui 2021, in Romania existau in jur de 900 de puncte de incarcare a masinilor electrice, simple (un singur punct) sau complexe (pentru 5-10 masini electrice ce pot fi incarcate simultan), asa numitele hub-uri electrice.

Acum majoritatea marilor centre comerciale si a cladirilor de birouri au in parcari statii de incarcare electrice, iar benzinariile s-au adaptat si ele din mers si au inceput sa ofere "carburant" si pentru masinile electrice.

Cat costa sa incarci o masina electrica

Cea mai ieftina si comoda statie de incarcare este si probabil va ramane cea de acasa, chiar si in conditiile unei majorari de pret pentru un kWh.

La inceputul lui 2021, pentru a incarca o masina electrica acasa plateai 0.6-0.8 lei/kWh, la o putere de incarcare in jur de 2.5 kW.

La statiile de incarcare semi-rapide, cu putere maxima de 22 kW, costul unui kWh era cuprins intre 0.64 si 1.45 lei.

Pretul unui kWh la statiile de incarcare rapida (+50 kW) era curins intre 1 leu si 2 lei.

Costul unei incarcari complete variaza, evident, in functie de capacitatea bateriei. Cel mai avantajos este, prin urmare, sa poti incarca masina chiar acasa, costul statiei EV urmand sa se amortizeze datorita costului mic al alimentarilor. Tot ce trebuie sa stii cand vrei sa montezi o statie EV acasa este ca ai nevoie de o protectie suplimentara montata in amonte, o siguranta diferentiala, in cazul in care aceasta nu este integrata, si de un cordon de alimentare, care de obicei vine la pachet cu statia achizitionata. Daca, in calitate de utilizator casnic, doresti sa controlezi costurile cu electricitatea, mai ales odata cu cresterea preturilor, poti face economii revizuind sistemele de iluminat si aparatura care functioneaza cu curent electric. Cel mai la indemana este sa montezi peste tot in casa becuri LED si, pe termen lung, sa faci pasul catre iluminatul inteligent cu tehnologie LED, acestea fiind metode cu o eficienta energetica foarte ridicata, daca tinem cont de raportul calitate/pret.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult