Mai multe placi de baza pe acelasi computer?

Mai multe placi de baza pe acelasi computer? Data: 12 iulie 2018   Ora: 12:16

Mai multe placi video pe un computer care functioneaza in mod cooperativ ofera performante video, 3D si jocuri imbunatatite fata de o singura placa video. Atat AMD, cat si Nvidia ofera solutii pentru atasarea a doua sau mai multe placi video, insa decizia daca aceasta solutie merita pentru tine necesita analizarea atat a specificatiilor cat si beneficiilor.

Cerinte pentru mai multe placi grafice

Pentru a folosi mai mult de o placa video, e nevoie de hardware suplimentar, fie de la Nvidia fie de la AMD, pentru a putea rula functiile acestor placi video. Functia de la AMD este denumita CrossFire, in timp ce cea de la Nvidia este denumita SLI. Exista modalitati de a utiliza impreuna cele doua marci diferite. Pentru fiecare dintre acestea doua, ai nevoie de o placa de baza compatibila cu sloturile grafice PCI-Express necesare. Fara una dintre aceste placi de baza, utilizarea placilor multiple nu este o optiune.

Avantaje

Exista doua avantaje reale in a folosi mai multe placi grafice. Motivul principal este cresterea performantei in jocuri. Avand doua sau mai multe placi grafice care impartasesc sarcini la redarea imaginilor 3D, jocurile pe calculator pot rula la rate de cadre mai mari, rezolutii mai mari si cu filtre suplimentare. Acest lucru poate imbunatati dramatic calitatea graficii in jocuri. Desigur, multe placi video curente pot face un joc foarte bine pana la rezolutia de 1080p. Avantajul real este capacitatea de a duce jocurile la rezolutii si mai mari, cum ar fi afisajele 4K care ofera de patru ori rezolutia sau pentru a folosi mai multe monitoare.

Celalalt beneficiu este pentru persoanele care doresc sa faca upgrade ulterior fara a trebui sa inlocuiasca placa grafica. Prin achizitionarea unei placi video si a unei placi de baza capabile sa ruleze mai multe placi, utilizatorul are optiunea de a adauga o a doua placa video ulterior pentru a creste performanta fara a fi nevoie sa elimine placa video existenta. Singura problema cu acest lucru este ca ciclurile placilor grafice sunt aproximativ la fiecare 18 luni, ceea ce inseamna ca o placa compatibila poate fi dificil de gasit daca nu intentionezi sa o achizitionezi in termen de doi ani.

Dezavantaje

Marele dezavantaj al folosirii mai multor placi video este costul. Placile video de ultima generatie care ajung deja la peste 500 de dolari, asa ca pentru cei mai multi consumatori este dificil sa isi permita o a doua.

O alta problema este ca nu la toate jocurile obtii avantaje din mai mult de o placa video. Aceasta situatie s-a imbunatatit mult de la introducerea primelor setari pentru mai multe placi, insa unele motoare grafice inca nu reusesc sa gestioneze bine placi video multiple. De fapt, unele jocuri ar putea chiar sa inregistreze o usoara scadere a performantei, fata de situatia cu o singura placa grafica.

Totodata, placile video moderne sunt infometate dupa putere. Avand doua dintre ele integrate intr-un sistem se poate aproape dubla cantitatea de energie necesara pentru a le rula in tandem. De asemenea, functionarea mai multor placi video produce mai multa caldura si mai mult zgomot.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Codurile vestimentare la locul de munca, ”depasite si sexiste”

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat zilele trecute o comisie parlamentara, potrivit DPA si Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petitie impotriva ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai multArticolul Saptamanii

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai mult