Problema esentiala a antreprenorului: planul de business, nu finantarea

Marius Ghenea, Presedinte Fit Distribution

Problema esentiala a antreprenorului: planul de business, nu finantarea Data:1 iunie 2011   Ora: 17:37

Unul dintre cele mai spinoase obstacole pe care trebuie sa le depaseasca un proiect de startup este finantarea, iar antreprenorii care nu reusesc sa obtina banii necesari pentru afacerea lor au tendinta sa invinovateasca contextul economic si conditiile bancare stricte.

Cu toate acestea, Marius Ghenea - presedintele Fit Distribution, atrage atentia asupra faptului ca principala cauza a respingerii cererilor de finantare ale startup-urilor este lipsa unui plan de business bine pus la punct. Pe de alta parte, majoritatea antreprenorilor se orienteaza spre surse traditionale de finantare, care de cele mai multe ori nu sunt cele mai indicate pentru un startup.

Este finantarea cea mai mare problema a startup-urilor?

Finantarea in startup-urile antreprenoriale este intr-adevar una dintre cele mai complicate probleme pe care un antreprenor trebuie sa le rezolve la inceput de drum si este valabil atat aici, cat si in strainatate. Eu as spune insa ca nu aici este problema initiala pentru ca sunt foarte multi antreprenori care sar direct la acest obstacol si spun “Eu as putea sa fac niste lucruri minunate, dar nu reusesc pentru ca nu obtin finantare”, cand in realitate ei nu au parcurs pasii absolut necesari de dinaintea unei discutii despre finantare, fie ca e vorba de o finantare bancara, fie ca e vorba de o finantare pe fonduri europene, cu un business angel sau cu un fond de investitii.

Problema esentiala pentru antreprenorul roman este sa isi faca un plan de business cat mai serios si sa incerece sa testeze cat mai bine conceptul sau de afacere, inainte de a propune finantari uneori utopice, bazate pe o idee frumoasa.

Din experienta mea, daca un antreprenor valoros a parcurs acesti pasi, testand un concept, validand potentialul de piata, facand un plan de afaceri serios, facand un pilot, un beta sau ceva sa functioneze, sa demonstreze conceptul, finantarea devine relativ mai simplu de obtinut pentru ca exista investitori care vor sa finanteze proiecte valoroase si nu le gasesc, iar de cealalta parte exista antreprenori care nu stiu cum sa gaseasca acesti investitori potriviti pentru etapa de startup sau de dezvoltare initiala a afacerii.

Asadar, dupa ce planul de business este riguros constituit, care sunt posibilitatile de finantare ale antreprenorului la inceput de drum?

Posibilitatile de finantare sunt destule. Cand aud de un antreprenor ca nu poate obtine finantare, de cele mai multe ori este vorba de un antreprenor care nu a studiat suficient care sunt posibilitatile de a-si finanta afacerea. Numai in cartea mea despre antreprenoriat cred ca vorbesc de peste 10 feluri diferite de a finanta o afacere antreprenoriala la startup si multe variante nu sunt in general abordate, chiar daca ar fi o chestiune simpla sa le analizeze pe toate si sa vada care i se potriveste cel mai bine.

Prima varianta de finantare se refera la resursele personale. Sunt numerosi antreprenori care vor sa isi deschida o afacere, dar nu vor sa isi riste banii lor, ci banii altora, ceea ce este incorect. In masura in care exista tineri antreprenori care au minime resurse financiare, ar trebui sa le riste mai intai pe acelea ca sa poata sa convinga un tert sa riste alaturi de ei.

A doua varianta in romaneste s-ar numi cei 3P: parintii, prietenii si alti prosti. Este o sursa destul de tipica de finantare a startup-urilor antreprenoriale. Iar cand spun prosti, nu spun in sensul ca ar fi parteneri prosti, ci ca sunt dispusi sa riste fara sa vada un plan de afaceri bine pus la punct, fara sa stabileasca un contract clar cu privire la acea finantare, deci o fac cu cele mai bune motive, dar nu neaparat cu cele mai bune rezultate, pentru ca nu o fac pe baze riguroase de analiza, cum ar trebui facuta orice investitie, indiferent daca este mica sau mare.

Ajungem apoi in zona institutionalizata. Inclusiv un business angel are un anumit tip de abordare care seamna cu cel al unei institutii financiare, al unui fond de investitii, cu diferenta ca un business angel investeste proprii bani, dar ii investeste pe criterii foarte clare, de performanta, de randament, de analiza de piata, de cash flow etc.

Deasupra nivelului de business angel putem sa vorbim despre venture capital, private equity, exista si fonduri europene care pot fi accesate.

Si in cele din urma banca, cu toate ca nu este neaparat cel mai potrivit partener la inceput de drum, pentru ca banca are un set de criterii care s-ar putea sa nu fie indeplinite de un startup. Dar de la un punct incolo, si banca poate fi un partener viabil.

Multe din aceste metode alternative sunt disponibile pentru antreprenori si foarte putini se gandesc la mai mult de una sau doua variante standard, insa nu neaparat potrivite: ori merg la banca si sunt respinsi, ori vorbesc cu un fond de investitii pentru care proiectul lor e prea mic si iarasi sunt respinsi, de unde senzatia, posibil gresita, ca “nu se poate obtine nicio finantare”.

Despre Marius Ghenea

Numele lui Marius Ghenea, unul dintre cele mai puternice branduri personale in antreprenoriat, se leaga de construirea unor afaceri mari precum Flamingo si Flanco. Castigator a nenumarate premii in domeniul afacerilor, este in prezent presedinte si unic actionar al Fit Distribution, compania care asigura finantarea si platforma logistica pentru Pcfun.ro si ElectroFun.ro. A conferentiat incepand cu 1997 la numeroase evenimente in Romania si in strainatate, in special pe teme legate de antreprenoriat online, IT si de retail.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


3 comentarii


enea fabian , acum over 12 years
  (151)   (150)

Da.se pricepe la teorie,a avut succes datorita.timpului de atunci si lipsurilor de pe piata romaneasca.este si modern,se vede ca incearca si cred ca va reusi sa ii atraga pe tinerii si sa ii ajute in a-si croi un viitor de succes,bineinteles degustant si dumnealui din tortul fiecarui tanar...cine stie,,,sper sa nu patim la fel ca in bancul q barza
 
DAn , acum over 12 years
  (164)   (154)

Faptul ca a reusit si ne impartaseste si noua este de apreciat ..... Multi stau in umbra si tin doar pt. ei .... deh, mai egoisti !
Poti reusi numai daca vrei sa muncesti cu adevarat !
 
Costin , acum over 12 years
  (176)   (177)

La teorie sunt foarte buni, mai ales in conditiile economice actuale. Domnul Ghenea a reusit in afaceri inainte de aparitia unei crize financiare. Sunt curios sa vad o afacere nou de-a lui ceva in faza de strartup acum, pornit recent. Sa-l vad atunci daca mai e asa bun la teorie.
 
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult