Principalele provocari pentru sistemul bancar romanesc in 2013

Radu Ghetea, CEC Bank

Principalele provocari pentru sistemul bancar romanesc in 2013 Data:28 decembrie 2012   Ora: 10:40

Contextul economic dificil si-a pus amprenta asupra sistemului bancar romanesc, atat in zona economisirii, cat si in cea a creditarii. Cea mai mare provocare pentru banci in 2012 a fost riscul de credit, in conditiile in care creditele neperformante au crescut si se asteapta sa creasca in continuare, sustine presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea. Rata creditelor neperformante era de 17,34% in septembrie 2012, in crestere comparativ cu iunie 2012, cand ponderea era de 16,76%.

Creditarea va ramane ancorata in constrangeri economice, de reglementare si de cost.Estimez, pentru 2013, o crestere cu o singura cifra a creditului neguvernamental. Avansul creditarii este dependent de cererea de creditare, de eligibilitatea clientilor si de reglementarile aferente, mai ales ca este vizata limitarea expunerii debitorilor la creditarea in valuta”, a declarat Radu Ghetea intr-un interviu pentru www.eFin.ro.

Potrivit oficialului, contextul international, riscul de credit, implementarea prevederilor Basel III si reducerea expunerilor in conditiile absentei alternativelor de plasament raman principalele provocari la adresa sistemului bancar romanesc in 2013.

Care a fost, in opinia dumneavoastra, cea mai mare provocare pentru bancile din Romania in 2012?

In 2012, cea mai mare provocare pentru sistemul bancar a fost riscul de credit, in conditiile in care creditele neperformante au crescut si se asteapta sa creasca in continuare. Rata creditelor neperformante era de 17,34% in luna septembrie 2012, in crestere comparativ cu luna iunie 2012, cand ponderea era de 16,76%.

Sistemul bancar ar putea inregistra, pentru pentru cel de-al treilea an consecutiv, un rezultat net negativ la nivel de sistem in 2012. La nivelul lunii septembrie 2012, rentabilitatea activelor (ROA) este de minus 0,04%, in timp ce rentabilitatea capitalurilor (ROE) este de minus 0,34%, conform datelor oficiale publicate de BNR.

Cum ati caracteriza sistemul bancar romanesc in 2012, din punct de vedere al economisirii si al creditarii?

Fara indoiala, contextul economic dificil si-a pus amprenta asupra sistemului bancar romanesc, atat in zona economisirii, cat si in cea a creditarii. Cu toate acestea, in ceea ce priveste CEC Bank, sunt convins ca vom depasi, la sfarsitul anului 2012, tintele stabilite pe segmentul creditarii, precum si pe cel al depozitelor. Ne asteptam ca la finalul acestui an sa inregistram o crestere a soldului de 4-5% la credite si respectiv 7-8% la depozite, fata de anul precedent.

Ati afirmat recent ca sistemul bancar din Romania va continua in 2013 procesul de restructurare, care implica reducerea numarului de unitati, dar si concedieri. Ati putea da cifre in acest sens?

Restructurarea de personal este necesara in sistemul bancar, insa nu exista o reteta unica, fiecare banca avand planurile sale de eficientizare a costurilor. In ceea ce priveste CEC Bank, reteta noastra presupune eficientizarea retelei teritoriale. Astfel, banca va continua in 2013 sa implementeze o serie de masuri de eficientizare a activitatii, cum ar fi redimensionarea retelei si relocarea unor unitati, alocarea mai eficienta, catre zonele care au potential de crestere, a resurselor umane existente si eficientizarea unor fluxuri operationale, in vederea reducerii cheltuielilor.

Bancile prognozeaza, pe termen scurt, inasprirea conditiilor de creditare. In ce va consta aceasta inasprire si care vor fi efectele acesteia? Care considerati ca vor fi principalele schimbari pe care le va aduce anul 2013 pentru bancile din Romania in ceea ce priveste creditarea si economisirea?

Creditarea va ramane ancorata in constrangeri economice, de reglementare si de cost. Estimez, pentru 2013, o crestere cu o singura cifra a creditului neguvernamental. Avansul creditarii este dependent de cererea de creditare, de eligibilitatea clientilor si de reglementarile aferente, mai ales ca este vizata limitarea expunerii debitorilor la creditarea in valuta.

Sunt asteptate constrangeri pe zona creditarii pentru IMM-uri ca urmare a aplicarii recomandarilor europene pentru restrictionarea creditarii in valuta si a aplicarii prevederilor Noului acord privind cerintele de capital - Basel III. Avand ca scop gestionarea adecvata a riscurilor, aplicarea recomandarilor Comitetului European de Risc Sistemic prin care este urmarita descurajarea creditarii in valuta pe zona entitatilor nefinanciare care nu obtin venituri in valuta va reduce din capacitatea de creditare. Contextul international dificil, riscul de credit, implementarea prevederilor Basel III si reducerea expunerilor in conditiile absentei alternativelor de plasament raman principalele provocari la adresa sistemului bancar romanesc.

Mai au romanii curaj sa se imprumute? Care estimati ca va fi cel mai accesat produs bancar anul viitor?

In ceea ce priveste CEC Bank, cele mai accesate produse de creditare destinate persoanelor fizice au fost creditele de nevoi personale, cu sau fara garantii reale. In proportie de circa 90%, acestea au fost acordate in lei. Referitor la creditele acordate persoanelor juridice, cele mai cautate produse au fost liniile de credit revolving, premiate in cadrul Conferintei nationale dedicate finantarii IMM-urilor cu Premiul de excelenta pentru cel mai bun produs al bancii. Foarte accesate au fost si creditele acordate in baza programelor nationale de dezvoltare a agriculturii, creditele pentru accesarea de fonduri europene si creditele de refinantare. Pentru perioada urmatoare estimam o tendinta ascendenta in ceea ce priveste finantarea persoanelor juridice, fara a neglija persoanele fizice care reprezinta clientela traditionala a Bancii.

Care sunt planurile CEC Bank pentru 2013?

In perioada urmatoare vom continua sa ne axam pe creditarea agriculturii, IMM-urilor si administratiilor publice locale. Misiunea Bancii este cu atat mai dificila, cu cat mediul economic poarta inca amprenta crizei economice internationale. In acest context, trebuie sa identificam si sa exploatam in special oportunitatile din zona finantarilor structurale. Ne vom orienta catre toti cei care, indiferent de marime si de domeniul de activitate, acceseaza fonduri europene.

In ceea ce priveste retailul, CEC Bank si-a imbogatit portofoliul de produse dedicate persoanelor fizice, astfel incat banca are in prezent o oferta completa care acopera nevoi diverse pentru acest segment de clienti.

Un domeniu in care asteptam sa intram este cel al proiectelor de dezvoltare in parteneriat public-privat (spitale, sali de spectacole, portiuni de autostrazi s.a.).

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult