Urmeaza o noua criza financiara in 2015

Urmeaza o noua criza financiara in 2015 Data: 10 august 2010   Ora: 10:40

Sistemul financiar se confrunta cu o criza la fiecare cinci - sapte ani, astfel ca urmatoarea recesiune ar putea avea loc in 2015, inainte ca noile reforme bancare sa intre in vigoare, a declarat directorul executiv al JP Morgan Chase, Jamie Dimon.

Multe din masurile impuse de Congresul american si autoritatile de reglementare la nivel global, cu scopul de consolidare a sistemului financiar in contextul unor viitoare crize, vor fi implementate peste multi ani, relateaza Bloomberg.

Astfel, Comitetul de Supraveghere a Bancilor de la Basel va acorda institutiilor de credit termen pana in 2018  sa respecte limitele in ceea ce priveste nivelul creditarii.

Pe de alta parte, apetitul bancilor pentru investirea banilor imprumutati in instrumente financiare complexe a contribuit la cea mai severa criza de pana in prezent. Unele banci, precum UBS sau Morgan Stanley, au realizat in ultima perioada angajari masive pentru activitatile de tranzactionare, in contrast cu intentia autoritatilor de a limita astfel de actiuni.

"Din experienta noastra despre abilitatea guvernului de a executa aceste schimbari in mod efectiv si in timpul alocat, suntem aproape total expusi unor viitoare riscuri financiare pentru cel putin 8-10 ani, lucru care este inspaimantator", a afirmat Roy Smith, fost bancher la Goldman Sachs.

Timothy Geithner,  secretarul Trezoreriei din SUA si fost presedinte al Federal Reserve, a afirmat ca administratia vrea sa schimbe "ritmul frustrant, glacial" in care s-au scris reglementarile in trecut. "Ne vom misca cat se poate de repede pentru a clarifica noile reglementari din domeniul financiar", a precizat acesta.

Chiar si asa, bancile vor avea timp pana in 2013 pentru a indeplini noile reglementari privind nivelul minim de capital si "multi ani dupa aceea" pentru a crea capital nou si pentru a indeplini  cerintele mai stricte cu privire la constituirea de capital.

Crizele financiare au devenit o obisnuita. Criza creditarii din 2008 a urmat imploziei pietei de tehnologie din 2000 si 2001.

Consolidarea sistemului financiar ar putea fi similara cu reducerea deceselor in cazul accidentelor auto. Impunerea obligativitatii centurii de siguranta si limitarile de viteza s-au dovedit a fi mult mai eficiente in reducerea daunelor decat incercarea de a preveni sofatul imprudent, a declarat directorul Consiliului Economic National, Lawrence Summers.

"In aceeasi maniera, trebuie sa abordam reglementarile financiare pentru face lumea mai sigura in fata ignorantei si lacomiei, care sunt inevitabile, decat sa ne bazam pe capacitatea noastra de a le corecta", a adaugat Summers.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult