Tranzactii sporite pe piata energiei regenerabile

Tranzactii sporite pe piata energiei regenerabile Data: 25 mai 2011   Ora: 14:44

Numarul tranzactiilor din sectorul energiilor regenerabile a crescut in 2010, dar valoarea totala a acestora a scazut la 33,4 miliarde de dolari americani (fata de 48,8 miliarde de dolari in 2009), se arata in PwC Renewables Deals, raportul anual care urmareste fuziunile si achizitiile din domeniu la nivel global.

In toata lumea, se observa revenirea interesului pentru tranzactii, America de Nord ajungand chiar sa egaleze valoarea tranzactiilor inregistrate in Europa in 2010, cu un total 181 de tranzactii care au insumat aproape 13 miliarde de dolari.

"Si in Romania, volumul tranzactiilor in acest sector a crescut in 2010 si este posibil sa se mentina ridicat si in anii urmatori daca se limpezeste cadrul legislativ si daca se fac imbunatatirile necesare in sistemul de transport al energiei electrice", a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati, PwC Romania.

Pe plan global, tranzactiile legate de eficienta energetica s-au triplat in volum la peste 3 miliarde de dolari, adica 11% din totalul tranzactiilor din sectorul energiilor regenerabile, depasind chiar ca valoare segmentul de piata cel mai activ din 2009, hidroenergia. Totusi, proiectele de energie solara si cele de energie eoliana reprezinta in continuare grosul tranzactiilor din acest sector. Piata americana a generat cea mai mare parte a cresterii tranzactiilor din zona eficientei energetice, ceea ce reflecta trei factori: potentialul ridicat de a face economii de energie, impactul crescut al cadrului de reglementare (spre exemplu noul cod american al constructiilor civile care vizeaza reducerea cu 30% a consumului de energie pentru cladirile noi) si cresterea pretului energiei conventionale, in special a hidrocarburilor.

Alte evolutii semnificative ale pietei au reprezentat intrarile unor companii americane si franceze din sfera energiei nucleare in sectorul energiei solare si eoliene, intrari care fac parte dintr-o miscare mai ampla a companiilor din sectorul nuclear de a patrunde in zona energiilor regenerabile pentru a-si diversifica productia de energie.

"Multe dintre aceste companii producatoare de energie nucleara cauta sa-si diversifice oferta. Reactia fata de accidentul nuclear din Japonia a fost de a-si reanaliza strategia. Desi acest lucru nu va duce la blocarea investitiilor in energia nucleara, ar putea duce pe termen scurt la o implicare si mai mare a producatorilor de energie nucleara in sectorul energiei regenerabile", a precizat Lupea.

In ciuda volumelor de tranzactionare in crestere, "prima verde" aferenta fuziunilor si achizitiilor din sectorul energiei regenerabile, adica pretul suplimentar pe care sunt dispusi investitorii sa-l plateasca pentru o afacere din acest domeniu, s-a redus, in principal datorita diminuarii asteptarilor de pret ale vanzatorilor, precum si a intarzierii introducerii unor reglementari referitoare la reducerea emisiilor de carbon.

Achizitiile companiilor de utilitati au scazut la o treime din nivelurile anterioare, in parte ca urmare a schimbarilor cadrului de reglementare din Spania, Germania, Italia si Marea Britanie, dar si pentru ca accentul cade acum pe investitiile masive de capital necesare pentru companiile din domeniu.

Cele mai mari tranzactii au fost dominate de listarile pe bursele internationale a unor companii din sector, incluzand tranzactia de 3,4 miliarde de Euro prin care s-a desprins activitatea de energie regenerabila a Enel, precum si de listarile unor companii din China, prin care s-a obtinut capital pentru noi investitii si dezvoltarea pietei.

"Revenirea cotatiei petrolului la peste 100 de dolari americani pe baril, precum si reactia fata de tragedia nucleara din Japonia ar trebui sa duca la cresterea evaluarii companiilor active pe segmentul energiilor regenerabile si sa aduca aminte guvernelor ca trecerea la o economie care genereaza mai putine gaze cu efect de sera este importanta nu numai din punct de vedere al impactului asupra mediului, dar si al asigurarii continuitatii aprovizionarii cu energie", a concluzionat Lupea.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult