Teama de inflatie ridica pretul aurului

Teama de inflatie ridica pretul aurului Data: 8 martie 2011   Ora: 13:02

Temerile investitorilor si ale populatiei cu privire la inflatie si instabilitatea politica generata de conflictele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au determinat cresteri spectaculoase ale preturilor metalelor pretioase, potrivit analizei X-Trade Brokers.

Astfel, pretul aurului a inregistrat miercuri o cotatie nemaintalnita pana acum, de 1.440 de dolari/uncie. De la inceputul lunii februarie metalul galben a avansat cu 7,65%.

Interesul pietelor pentru argint a depasit insa cele mai optimiste asteptari: nivelul argintului a atins un nou varf al ultimelor trei decenii, de peste 36,5 dolari/uncie. Din februarie si pana la deschiderea de luni a sedintelor de tranzactionare, argintul a castigat spectaculos, apreciindu-se cu 29,8%. Cele doua metale pretioase sunt cumparate in mod tradttional in perioade in care investitorii si populatia se tem de inflatie sau de instabilitate politica. De data aceasta, ambele motoare propulseaza preturile aurului si argintului.

"Discursul sefului Fed a indicat ca, in ciuda semnalelor de continuare a revenirii economiei americane, politica monetara ultra-relaxata ar putea continua. In conditiile in care marfurile agricole si petrolul continua sa se scumpeasca, injectarea de lichiditati e vazuta ca generand pericole inflationiste, si acest lucru sprijina la randul lui cumparatorii de aur si argint", a aratat directorul general al X-Trade Brokers, Victor Safta.

Pe de alta parte, riscul unui soc al ofertei de petrol in conditiile eventualei extinderi a confruntarilor din Libia catre Algeria sau, mai ales, catre Arabia Saudita, continua sa agite spiritele.

"Petrolul a reinceput sa ocupe un loc central in mintile speculatorilor. Orice semnal de noi conflicte in regiune le-ar da 'o lumina verde cumparatorilor', iar prin ricoseu, aurul si argintul ar avea de castigat. Doar o eliberare a unor cantitati din rezerva strategica a SUA ar putea calma lucrurile pe termen scurt", a precizat Victor Safta.

Interesul pentru metale pretioase in China este in crestere. Vanzarile de bijuterii si lingouri de aur ale celui mai mare magazin din Beijing au crescut cu 70% in primele luni ale anului.

In ceea ce priveste aprecierea argintului, aceasta a fost pusa de multe ori pe seama utilizarii industriale mai largi a metalului, in corelatie cu redresarea economiei globale. China a devenit importator net de argint in 2010. Argintul este insa solicitat de catre investitorii de talie mica, atat in pietele emergente, cat si in cele dezvoltate.

Cererea masiva de monede de argint a facut ca Monetaria SUA sa opreasca productia monedelor American Eagle pans la recalibrarea stocurilor. Vanzarile de monede de argint in SUA au totalizat 6,4 milioane de uncii in ianuarie, record istoric si un nivel cu peste 50% mai mare decat in orice alta luna de cand se publica date, in ultimii 26 de ani.

In lipsa unei solutionari rapide a tensiunilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, riscurile geopolitice ar putea continua sa sustina apetitul pentru metalele pretioase.

"Aurul si argintul vor ramane in atentia investitorilor cata vreme Fed continua sa apeleze la tiparnita si sa minimizeze potentialul impact al cresterii preturilor marfurilor", a aratat Victor Safta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult