Orientul Mijlociu, spaima pietelor financiare

Orientul Mijlociu, spaima pietelor financiare Data: 6 aprilie 2011   Ora: 17:40

La intrarea in noul an, analistii economici sustineau intr-un singur glas ca marea provocare a anului 2011 va fi datoria publica a Europei. Nici nu banuiau ca in cateva saptamani Orientul Mijlociu va arde in flacari. Tunisia, Egiptul, Libia Nigeria si Arabia Saudita au devenit peste noapte cele mai fierbinti zone de pe planeta si nu intr-un sens bun.

In prezent, majoritatea expertilor sunt de parere ca instabilitatea politica din Orientul Mijlociu si din Africa reprezinta cea mai mare amenintare pentru pietele internationale, potrivit unui studiu CNN Money.

Revoltele din tarile bogate in petrol au provocat deja o crestere a pretului la titei cu 20% doar in acest an, existand temeri ca tensiunile se vor raspandi si in alte tari cu o pozitie strategica pe piata petrolului.

"Teama mea cea mai mare este ca aceste revolutii vor ajunge pana in Arabia Saudita", a afirmat Peter Tuz, presedintele Chase Investment Counsel, care se numara printre cei 60% dintre respondentii studiului CNN, care au identificat situatia din Orientul Mijlociu ca fiind cea mai mare problema a economiei mondiale.

Expertii se tem ca raspandirea tensiunilor ar putea aduce din nou pretul petrolului la recordul din 2008, de 150 de dolari pe baril. Acest lucru ar putea frana recuperarea economica si ar aduce prejudicii serioase pe pietele financiare. Cu toate acestea, sunt experti care sunt in continuare mai ingrijorati de situatia datoriei publice a Europei.

"O buna parte a acestor datorii sunt detinute de banci, iar daca statele nu vor mai plati, bancile vor fi obligate sa taie creditarea, atat de necesara populatiei si afacerilor.", considera analistul Kim Caughey Forrest de la Fort Pitt Capital Group.

Pe de alta parte, Donald Selkin de la National Securities este de parere ca riscurile de pe pietele europene nu au afectat pana acum recuperarea economica si ca o problema mai importanta este China. Daca economia Chinei nu atinge estimarile initiale ar putea produce efecte negative pe pietele financiare din lumea intreaga. In aceasta saptamana, banca centrala chineza a crescut rata dobanzilor pentru a patra oara in ultimele 6 luni, cu intentia de a combate tendintele inflationiste din tara.


 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult