Grecia isi sustine bancile
Data: 25 iunie 2010 Ora: 06:38Bancile elene trebuie sa se "adapteze" la competitivitatea mediului international si sa se "consolideze" pentru a sustine in continuare dezvoltarea statului, declara recent ministrul grec de Finante, George Papaconstantinou.
"Sistemul bancar elen este bine protejat prin lichiditati de catre Banca Centrala Europeana, insa trebuie sa se adapteze in acest mediu international competitiv. Bancile trebuie sa se consolideze prin intermediul unei politici strategice pentru a continua sa fie stalpii dezvoltarii tarii prin mijloace juste pentru cetateni si fara sa caute beneficii exagerate", a afirmat oficialul grec.
In acest context, Grecia pregateste legislatia necesara infiintarii unui mecanism cu fonduri de zece miliarde de euro destinat sprijinirii bancilor care inregistreaza o scadere a ratei de adecvare a capitalului si nu se pot finanta de pe pietele financiare. Guvernul elen si-a propus sa elaboreze un proiect de lege pana la finele lunii iunie.
Majorarea imprumuturilor neperformante, retrogradarea ratingurilor de tara si adancirea recesiunii vor avea un efect negativ asupra bancilor elene, considera analistii, iar autoritatile vor sa dispuna de un instrument prin intermediul caruia sa ofere sprijin institutiilor de credit cu probleme de capital.
Fondul de Stabilitate Financiara face parte din pachetul de imprumuturi de 110 milliarde de euro pe care statele zonei euro si Fondul Monetar International (FMI) l-au stabilit pentru sustinerea statului elen.
"Scopul nu este de a sprijini lichiditatea. Obiectivul este de a rezolva o problema colaterala. Sistemul bancar se confrunta cu urmarile crizei financiare", a afirmat secretarul de stat Philippos Sachinidis, citat de Reuters.
Actiunile bancilor elene au avut de la inceputul anului o evolutie mai slaba decat a institutiilor financiare din restul Europei, iar indicele sectorului bancar pe bursa de la Atena a pierdut 44%.
Moody's a retrogradat la sfarsitul lunii mai 2010 ratingurile bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank si Emporiki Bank of Greece, ca urmare a reducerii soliditatii financiare si perspectivei de amplificare a presiunilor legate de problemele economice ale Greciei.
Criza datoriilor suverane, care a cauzat temeri privind extinderea catre alte state europene si a depreciat puternic euro, a crescut costurile de finantare ale bancilor elene si pierderile din tranzactii cu obligatiuni ale statatului elen.
Bancile ar pute apela la fond daca rata adecvarii capitalului scade sub pragul minim stabilit de Banca Greciei si nu pot obtine finantare din sectorul privat. Injectiile de capital vor avea loc prin preluarea de actiuni preferentiale de catre Fond, iar bancile vor avea ca termen pana la cinci ani pentru a plati, in caz contrar titlurile preferentiale urmand sa fie transformate in actiuni obisnuite, transmite Mediafax.
Potrivit intelegerii cu FMI si Uniunea Europeana, Fondul va avea o durata de sapte ani, iar conducerea va fi numita de Banca Greciei si Ministerul de Finante.
Costul asigurarii obligatiunilor Greciei impotriva riscului de neplata a crescut joi, 24 iunie, la un nou nivel record, din cauza temerilor ca recuperarea economica va agrava dificultatile tarii privind plata datoriilor.
Grecia a raportat pentru 2009 un deficit bugetar de 12,7% din PIB si o datorie publica de 113% din produsul intern brut, niveluri care au ingrijorat pietele financiare.
Criza datoriilor din Grecia reprezinta cel mai dur test de credibilitate cu care s-a confruntat zona euro, de la introducerea monedei unice pana in prezent.
In Romania sunt prezente mai multe banci elene. Astfel, National Bank of Greece controleaza Banca Romaneasca, iar EFG Eurobank detine Bancpost, in timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEbank si Emporiki Bank sunt prezente sub brand propriu.
Articole asemanatoare
-
Compararea eficienței epilării definitive cu laser și ceară
Atunci când discutăm despre metodele de epilare, două dintre cele mai populare opțiuni sunt...
-
Cele mai populare monede de aur din lume
Primele mine de aur datează din 3.100 î.e.n, localizate între Deșertul Nubian și Mare...
-
E timpul să investești în dantură? Vino la Dr. Durbac! Află totul despre coroană și implantul dentar
Ai un dinte lipsă și vrei să ai un zâmbet de milioane? Vino la Dr. Durbac! La clinica sa, v...
-
Mănânci pe fugă ca să economisești timp? Alege biscuiți bio savuroși sau cereale de la BioCorner!
Rush hour: te grăbești spre muncă, însă iar te-ai trezit târziu. Micul dejun îl...
-
Transformă-ți nunta într-o poveste. Top locații de nuntă în Iași
Alegerea locației perfecte este esențială pentru a crea o atmosferă magică și memorabilă la nuntă...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Compararea eficienței epilării definitive cu laser și ceară
Atunci când discutăm despre metodele de epilare, două dintre cele mai populare opțiuni sunt epilarea definitivă cu laser și epilarea cu ... citeste mai mult