FMI isi cauta un nou sef. Cine are cuvantul decisiv?

FMI isi cauta un nou sef. Cine are cuvantul decisiv? Data: 20 mai 2011   Ora: 18:06

In urma plecarii neasteptate a lui Dominique Strauss-Kahn de la conducerea Fondului Monetar International intr-un moment dificil pentru Europa, institutia se confrunta cu presiuni din partea Uniunii Europene pentru a-si gasi rapid un lider.

Video: Domnique Strauss-Kahn a demisionat

Momentan functia este detinuta de americanul John Lipsky, dar politicienii europeni sustin importanta unei candidaturi de pe continent pentru a continua reformele initiate de Dominique Strauss-Kahn. In cei 65 de ani de existenta, FMI a fost condus de un european, in timp ce Banca Mondiala a avut in frunte un american.

Directorul administrativ al FMI este ales de catre toate statele membre, care pot nominaliza candidati, iar castigatorul trebuie sa obtina o majoritate 85% din voturi. Voturile sunt concentrate de un numar limitat de tari, iar Statele Unite detin drept efectiv de veto.

Ponderea voturilor pentru fiecare membru este determinata de PIB, natura economiei si marimea rezervelor internationale. Aceasta pondere a fost stabilita in 1945 - atunci cand structura de PIB era foarte diferita de cea de astazi - astfel: SUA 16.76%, Japonia 6,01%, Germania5,87% si Franta si Marea Britanie cu 4,85%.

Prin urmare, SUA si Europa au puterea decisiva.

"Dintr-un punct de vedere european, este esential ca numirea sa aiba loc pe baza de merit, unde competentele si experienta politica si economica au principalul rol. Si in aceasta conjunctura este un merit daca persoana are cunostinte solide despre economia europeana si in luarea deciziilor", a spus Comisarul European pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

Angela Merkel a declarat: "Cred ca trebuie sa propunem un candidat european, desigur, exista in prezent discutii in acest sens, nu voi da nume, insa vom discuta acest aspect in cadrul Uniunii Europene."

Primul favorit european este ministrul de finante francez, Christine Lagarde, sustinut de omologul sau suedez, Anders Borg: "ministrul francez de finante a avut o conducere foarte buna in ECOFIN si G20."

Lagarde, 55 ani, este cunoscuta drept un negociator ferm si a fost implicata in rezolvarea problemelor legate de datoriile suverane. In 2009, The Financial Times o desemna cel mai bun ministru de Finante din zona euro.

In cursa participa si fostul presedinte al Bancii Centrale a Germaniei, Axel Weber, considerat pana nu demult succesorul lui Jean-Claude Trichet la Banca Centrala Europeana (BCE).

Jens Larsen, economist european sef, RBC Capital Markets, il sustine pe Trichet al carui mandat la BCE se incheie in octombrie. Acesta "detine un CV fantastic in termeni de management al crizei", considera economistul.

Fostul ministru britanic, Gordon Brown, a fost mentionat, insa nu se bucura de sustinerea guvernului britanic si nici a unor oficiali europeni, fiind considerat responsabil pentru criza fiscala din Marea Britanie.

Potrivit secretarului general al OECD, Angel Gurria, este timpul sa fie ales in fruntea FMI un sef ne-european.

Principalii candidati din afara Europei sunt Kemal Dervis, fostul ministru de finante al Turciei, Trevor Manuel, omologul sau din Africa de Sud, Tharman Shanmugaratnam, ministru de finante in Singapore din 2007, insa este putin probabil ca acesti candidati din afara Europei si a tarilor importante la nivel global sa aiba sanse reale de reusita. Cu toate acestea, este interesant de amintit ca tarile emergente au incercat sa ridice pretentii la sefia FMI, argumentand ca ele reprezinta o forta importanta in noul context economic mondial.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult