Italia si Spania, pe lista suspectilor in zona euro

Italia si Spania, pe lista suspectilor in zona euro Data: 24 mai 2011   Ora: 15:18

Imprumutul acordat Greciei anul trecut si masurile de austeritate care au insotit pachetul financiar au avut in mod paradoxal ca efect adancirea recesiunii.

In momentul de fata, Grecia se vede incapabila sa faca fata datoriei de 54 miliarde euro care va ajunge la maturitate in urmatorii doi ani. Daca unii oficiali sunt dispusi sa discute ideea restructurarii datoriilor Greciei, Banca Centrala Europeana se opune radical unei asemenea miscari care ar ar determina prabusirea sistemului bancar si ar putea duce la excluderea Greciei pe pietele financiare. Singura solutie posibila, potrivit institutiei, este ca Grecia sa isi continue programul de austeritate.

Video: Noi masuri de austeritate in Grecia

Pe de alta parte, BCE detine cea mai mare parte a obligatiunilor grecesti, ca urmare a eforturilor sale esuate de a mentine un nivel scazut al randamentelor prin cumpararea datoriilor periferice. Astfel, banca detine obligatiuni in valoare de 40-60 miliarde euro, plus dublu sub forma de garantii pentru imprumuturi.

Divergentele intre partenerii europeni s-au accentuat in ultimele zile, iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

Indicele bursei europene a scazut cu 2%, in timp ce euro s-a depreciat cu 1% fata de dolarul american, nivelul minim pe doua luni, obligatiunile grecesti pe 10 ani au atins 16,8%.

Agentia de rating Fitch a schimbat perspectiva de la pozitiv la negativ si a amenintat ca poate retrograda ratingul AA+ al datoriilor Belgiei.

Probabilitatea escaladarii crizei din Europa nu a fost niciodata mai mare, in conditiile in care randamentele pentru obligatiunile italiene si spaniole pe 10 ani au crescut, indicand perceptia pietelor cu privire la posibilitatea ca cele doua tari sa urmeze calea Greciei.

In Spania, a patra mare economie din zona euro, pierderea alegerilor locale duminica de catre partidul socialist constituie o amenintare la planul de reducere a deficitului bugetar in acest an la 6% din PIB. In 2010, deficitul bugetar al Spaniei a fost de 9,24% din PIB.

In cazul Italiei, Standard&Poor’s a schimbat perspectiva de rating de la stabil la negativ. Datoria Italiei, de 120% din PIB, este printre cele mai mari din Europa, reprezentand 20% din datoria guvernamentala din Uniunea Europena.

Roma planuieste sa reduca deficitul bugetar cu 35-40 miliarde de euro in 2013 si 2014 intr-un efort de a reasigura pietele. Perspectivele de crestere economica nu sunt foarte optimiste. Guvernul italian a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economica de la 1,3% la 1,1% in 2011 si 2% la 1,3% in 2012. "Dupa cum am demonstrat in trecut, dar si in anii recenti ai acestei crize, Italia este si va fi o tara care detine resursele economice si politice pentru a face ceea ce este necesar pentru a-si respecta angajamentele", a spus ministrul italian de Finante Giulio Tremonti.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult