Criza financiara din Europa, un risc pentru economia mondiala

Criza financiara din Europa, un risc pentru economia mondiala Data: 21 mai 2010   Ora: 10:15

Criza financiara din Europa, amplificata si de problemele cu care se confrunta statul elen, pare sa se extinda in afara continentului, reprezentand un risc pentru redresarea economiilor la nivel global, cu precadere in Statele Unite ale Americii.

Daca aceasta criza va stopa creditarea si fluxul de capital la nivel mondial, atragand o noua criza financiara, ar pune in pericol revenirea economiei globale, considera oficialii Federal Reserve.

"Desi credem ca este putin probabil sa se intample asa ceva, prabusirea pietelor financiare de la inceputul lunii sugereaza ca nu putem ignora total aceasta chestiune[…]In cel mai rau caz, turbulentele financiare ar putea conduce la o reluare a inghetarii pietelor financiare la care am fost martori in 2008", este de parere guvernatorul Federal Reserve, Daniel Tarullo, citat de Associated Press.

Pentru moment, oficialul Fed considera ca sunt suficiente motive sa credem ca institutiile financiar -bancare din SUA pot rezista dificultatilor din Europa, in contextul in care, in ultimul an, autoritatile americane au cerut bancilor mari sa-si majoreze capitalul, pentru a putea face fata unor pierderi viitoare.

Efectul direct asupra bancilor din Statele Unite va proveni din expunerea in Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, insa pierderile nu vor fi mari.

Cu toate acestea, daca problemele se vor extinde si mai mult la nivel european, bancile se vor confrunta cu pierderi mai importante, in contextul cresterii activelor neperformante. Totodata, vor fi afectate si fondurile mutuale si alte institutii care detin o mare parte din certificatele de depozit emise de bancile europene.


In plus, o scadere economica la nivelul continentului european va afecta exporturile din SUA.

"O contractie puternica a activitatii economice din Europa - impreuna cu problemele financiare- are potentialul de a stopa redresarea economica la nivel mondial", a adaugat Tarullo.

Pentru a limita criza europeana, Fed a decis recent sa furnizeze dolari bancilor centrale europene, precum si celor din Canada si Japonia, in schimbul unor alte monede.  Institutiile bancare din Europa au nevoie de dolari pentru a imprumuta companiile, in special pe cele care au operatiuni in Statele Unite si cumpara materii prime cu dolari. De asemenea, petrolul si alte materii sunt vandute in dolari.

Europa este vinovata pentru criza financiara si pentru inasprirea conditiilor de creditare, declara recent fostul presedinte al bancii centrale americane, Alan Greenspan, care aprecia ca in spatele tulburentelor de pe pietele americane s-a aflat cererea mare a europenilor pentru instrumente financiare exotice, care au la baza ipoteci sub-prime.

Oficialul, care s-a aflat la conducerea Federal Reserve pana in 2006, a afirmat ca cererea europenilor pentru investitii cu randament ridicat in sectorul imobiliar american i-a incurajat pe acestia sa cumpere titluri gajate cu ipoteci, considerate de agentiile de rating cu nivel redus de risc.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult