Criza din Egipt: petrol mai scump si presiuni inflationiste

Criza din Egipt: petrol mai scump si presiuni inflationiste Data: 4 februarie 2011   Ora: 18:11

Evenimentele violente din Egipt, urmand tensiunilor din Tunisia si declansate intr-un moment in care economia globala incepe sa arate primele semne de recuperare, au determinat prabusirea burselor din regiune si majorarea pretului petrolului, indicand fragilitatea sistemului international.

Propagarea instabilitatii sociale in aproape toate statele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord poate avea consecinte grave pentru pietele bursiere.

Efectele imediate ale protestelor declansate saptamana trecuta s-au resimtit asupra burselor din regiune, investitorii temandu-se de o extindere a protestelor din Tunisia si Egipt.

Principalele 13 burse arabe au pierdut 49 de miliarde de dolari in sapte zile, scazand de la 991 miliarde dolari in 25 ianuarie, data inceputului protestelor din Cairo, la 942 miliarde dolari in 31 ianuarie.

Bursa egipteana a pierdut 12 miliarde dolari in primle doua zile de proteste, fiind suspendata. Totodata, bancile egiptene au fost inchise.

La randul lor, au inregistrat pierderi si bursele europene: bursa de la Londra a scazut cu 0,3%, cea de la Frankfurt cu 0,1%, iar cea de la Paris cu 0,2%. In Asia, indicele Nikkei a coborat cu 0,2%.

Desi nu este un mare producator de petrol, Egiptul detine o pozitie strategica deosebita, controland Canalul Suez si conducta petroliera Sumed (Suez-Mediterana). Prin aceste doua cai se transporta aproximativ 2,5 procente din productia globala de petrol, potrivit Goldman Sachs Group Inc.

Ingrijorarile cu privire la faptul ca tulburarile din Egipt vor determina schimbari de regim in intreaga regiune a Orientului Mijlociu si a Africii de Nord, sursa pentru mai mult de o treime din petrol la nivel mondial, au determinat cresterea pretului petrolului.

Pretul petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a atins miercuri nivelul maxim din septembrie 2008 pana in prezent, de 102,18 dolari pe baril. Analistii estimeaza ca preturile ar putea sa creasca in continuare, pe fondul temerilor cu privire la stoparea tranzitului de titei prin Canalul Suez. 

Scumpirea petrolului ar putea duce la cresterea inflatiei in China si India, in timp ce in Europa puterea de cumparare s-ar reduce, in conditiile in care consumul este esential pentru revitalizarea economiei.

In opinia analistilor eFin.ro, efectul cumulat al presiunilor inflationiste si cresterii economice anemice din UE va duce la scaderea importanta a nivelului de trai al cetatenilor acestei zone. In plus, inflatia accentuata generata de pretul resurselor primare (materii prime si energie) va determina si reducerea profitabilitatii companiilor din tarile dezvoltate, facand si mai dificila revenirea la crestere economica a zonei euro in special. Pentru tarile emergente, in special China si India, controlul pretului materiilor prime si alimenterlor, precum si o inflatie cat mai redusa sunt elemente cheie pentru asigurarea stabilitatii sociale si politice.

Masuri economice

Consecintele revoltelor sunt dezastruoase pentru economia Egiptului. Afectarea turismului,  importanta sursa de venituri, determina piederea unui numar insemnat de locuri de munca. In acelasi timp, dubla criza economica si politica ar putea duce la cresterea costurilor de imprumut ale Egiptului.

Noul ministru de finante al Egiptului, Samir Radwan, a anuntat marti adoptarea unor masuri economice imediate pentru a ajuta tara sa intre in normalitate, incluzand compensatii pentru persoanele disponibilizate.

"Rata somajului va creste ca urmare a acestui dezastru si pentru ca viata economica a fost blocata pentru mai bine de o saptamana", a declarat Samir Radwan pentru televiziunea de stat egipteana.

"Deasemenea, am luat o decizie potrivit careia toti cei care si-au pierdut locurile de munca in urma acestor evenimente vor primi compensatii".

Totodata, ministrul de finante a decis eliberarea transporturilor de alimente fara plata taxelor vamale in prezent.

"Vom amana plata taxelor pentru o data ulterioara", a precizat ministrul.

Subventiile alimentare vor fi mentinute, "in pofida cresterii preturilor internationale".

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult