Care a fost cea mai performanta moneda in 2011?

Care a fost cea mai performanta moneda in 2011? Data: 9 ianuarie 2012   Ora: 15:21

Anul 2011, puternic marcat de instabilitate in zona euro, a consolidat pozitia monedelor cu rol de refugiu, considerate investitii cu un grad mai ridicat de siguranta in perioada de criza financiara. In raport cu moneda unica si in comparatie cu celelalte monede din regiune, leul a avut o evolutie relativ stabila, desi a cunoscut o volatilitate ridicata pe parcursul anului.

In 2011, Yenul japonez a fost cea mai puternica moneda majora a lumii raportata la Euro, apreciindu-se cu 8,34% intre 3 ianuarie si 31 decembrie. Astfel, desi in prima parte a anului trecut moneda Japoneza a pierdut puternic teren in fata celei Europene, in cea de-a doua jumatate a anului intarirea Yenului a fost extrem de puternica, respectiv de 17,32%, astfel incat a nu numai ca moneda a recuperat intervalul pierdut initial, dar a sfarsit anul 'pe prima pozitie de pe podium'. In 2011 Euro a pierdut teren si in fata Dolarului American, scazand cu 3,06%: ca si in cazul Yenului, a doua jumatate a anului a adus pierderi mai agresive, de 11,94%, explicabile prin extinderea crizei datoriilor suverane de la Grecia inspre Italia in primul rand si spre Spania- intr-o masura mai mica.

"Temerile privind o iesire a Greciei din UE (sau 'macar' din Zona Euro), fapt care ar produce un efect negativ in lant asupra altor tari cu pozitii vulnerabile, au stimulat iesirile de capital dinspre zona Euro catre monedele cu rol de refugiu: Dolarul American, Yenul Japonez si Francul Elvetian. Banca Centrala a Elvetiei a intervenit insa puternic impotriva cumpararilor de Franci, stabilind un palier minim de 1,2 pentru EURO/CHF in luna septembrie. In consecinta, investitorii s-au orientat catre cele doua optiuni ramase deschise, respectiv Yenul Japonez si Dolarul American", Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers. Yenul a fost preferat de catre piete in ciuda dezastrului natural din martie si a efectelor acestuia pentru economia japoneza: injectiile de lichiditate din prima parte a anului si perspectiva repornirii tiparnitei, care ar spori oferta de Dolari Americani si ar face astfel mai putin atractiva cumpararea acestuia pot explica preferinta pentru refugiul catre Yen. In al doilea rand, o parte dintre companiile japoneze au decis sa isi repatrieze capitalul acumulat in strainatate pentru a reface facilitatile de productie de acasa afectate de cutremur si tsunami.

La celalalt extrem al zonei de performanta relativa in fata Euro, Lira Turceasca a avut o depreciere semnificativa, de 17,7%, cea mai mare parte inregistrata pana la inceputul lunii august. Lira turceasca a resimtit din plin reducerea pozitiilor pe monedele emergente o data cu modul prudent declansat de criza europeana si de episodul scaderii ratingului suveran al SUA in august. "Turcia este privita ca o economie supraincalzita, cu un ritm de crestere a creditarii nesustenabil; deficitul de cont curent este estimat la 10% din PIB in 2011, un an cu o crestere economica de 7,5%, asteptata sa incetineasca la 4% anul acesta",a precizat Victor Safta.

In cadrul regiunii Central si Est-Europene, Forintul maghiar a fost victima preferata a speculatorilor din pietele valutare. Forintul a scazut cu 13,7% in fata Euro in 2011. In fapt, a doua jumatate a anului a fost foarte slaba pentru Forint, marcand o depreciere de 16,04%. Analistii X-Trade Brokers subliniaza ca ruperea negocierilor Ungariei cu FMI si directia autoritara imprimata de guvernul de la Budapesta au fost argumentele principale ale vanzatorilor de Forinti. "Impunerea de pierderi sistemului bancar prin fixarea nerealista a cursului de schimb cu francul elvetian, respingerea imprumutului din partea FMI si tentativa de amestec in politica monetara a Bancii Centrale justifica aceasta contra-performanta a Forintului chiar si in fata unui Euro slab pe pietele internationale", a aratat Victor Safta.

Raportat la Euro, Leul a inregistrat un an de relativa stabilitate. Realizand, de exemplu, o comparatie cu pierderile de 12,7% ale Zlotului polonez, de 13,7% ale Forintului maghiar si chiar de 2,2% ale Coroanei Cehe, deprecierea de 1,09% a Leului arata o izolare buna in fata turbulentelor majore. Leul nu a avut insa o evolutie liniara, manifestand o volatilitate destul de ridicata. "Moneda noastra pornise anul curajos, castigand aproape 5% in intervalul ianuarie-aprilie pe seama prognozelor economice imbunatatite anticipand iesirea din recesiune. Elanul s-a pierdut insa pe masura ce perceptia s-a deteriorat din cauza crizei europene cu epicentrul in Grecia. Romania ar avea de pierdut atat ca urmare a incetinirii pietelor Vestice (principalele piete de export), cat si ca o consecinta a restrangerii creditarii bancilor grecesti, confruntate cu dificultati in statul lor de baza. Astfel, castigul Leului din primele patru luni ale anului s-a transformat intr-un minus care a fost mentinut pana la finalul anului", a precizat Victor Safta.

Leul a cedat mai mult teren insa in fata Dolarului American, pierzand anul trecut 2,77%. Evolutia Leului in forma literei 'V' a fost si mai acuta in fata Dolarului American, din cauza castigului inregistrat de acesta in fata Euro.

"Anul 2012 poate aduce mai multa volatilitate pentru Leu decat anul trecut, atat in fata Euro, cat mai ales fata de Dolarul American. Cred ca BNR va ramane atenta sa limiteze orice puseu de depreciere mai agresiva a monedei nationale in fata Euro, insa este nevoie in primul rand de o rezolvare a crizei europene pentru a readuce increderea in economiile din Est, caz in care Romania ar avea extrem de mult de castigat. Conform primelor estimari, indicatorii economici obtinuti de Romania in 2011 se pare ca sunt buni, avand in vedere contextul European, dar anul curent va fi o provocare si mai mare pentru a ramane in parametrii pozitivi", a aratat Victor Safta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult