2010, un an dificil pentru sectorul imobiliar din ECE

2010, un an dificil pentru sectorul imobiliar din ECE Data: 30 aprilie 2010   Ora: 10:29

Sectorul imobiliar al tarilor din Europa Centrala si de Est va avea inca un an dificil in 2010, dar perspectivele pentru anii urmatori sunt mai bune, arata studiul  Emerging Trends in Real Estate Europe 2010, realizat de Urban Land Institute (ULI) si PricewaterhouseCoopers.

Intr-adevar, in conditiile accesului la credit si a stabilizarii preturilor proprietatilor, sectorul imobiliar european va inregistra unele progrese in acest an, insa drumul catre relansare este in continuare „lung, iar recuperarea va fi foarte lenta”.

Desi ECE s-a confruntat cu un exod al capitalului strain, iar investitiile straine vor ramane probabil la un nivel scazut si in continuare, trei piete din regiune s-au dovedit foarte rezistente in actualul climat economic: Polonia,  Republica Ceha si Turcia.

”In alte state din regiune insa sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietatilor si ratele de ocupare au scazut puternic. Aceasta este de asemenea situatia Romaniei, care a inregistrat un declin al preturilor imobiliare, o scadere a tranzactiilor, iar piata locala de abia incepe sa dea semne de dezghet”, a declarat Brian Arnold, Partener Consultanta Fiscala si Juridica, PricewaterhouseCoopers Romania.

Una din principalele probleme cu care se confrunta sectorul imobiliar este cea a nevoii masive de refinantare a datoriilor, care se ridica la sute de miliarde de euro. Jucatorii din sectorul imobiliar recunosc aceasta problema si nu este clar cum vor gestiona institutiile financiare aceasta chestiune, daca vor alege sa vanda activele imobiliare sau vor „extinde” facilitatile de credit si vor „pretinde” in continuare rambursarea acestora.

In afara de aceasta chestiune, pentru sectorul imobiliar exista incertitudini cu privire la momentul si modalitatile prin care guvernele europene vor opri stimulentele masive pentru economiile lor. O retragere abrupta a fondurilor de stimulare ar putea dauna relansarii, existand chiar pericolul reintrarii economiilor in recesiune.

“Redresarea economiei europene este in curs, insa este inca inceata si inegala. In prezent avem de a face cu un urcus anevoios, iar cat anume isi vor reveni preturile depinde in mare masura de evolutia economiei europene si de pozitionarea acesteia fata de competitia globala”, a declarat Alexander Otto, presedintele ULI Europa.

Munchen si Hamburg au fost identicate drept primele doua orase cu perspective bune pentru investitiile imobiliare in 2010, situatie similara cu clasamentul din 2009. Parisul s-a clasat pe locul al treilea in ceea ce priveste perspectivele pentru portofoliile existente, depasind Londra, ca urmare a perceptiei generale ca are o baza economica mai variata si este mai putin dependent decat Londra de sectorul financiar. Respondentii au indicat nivelul redus de neocupare din Paris, ceea ce a ridicat orasul in topul oportunitatilor pentru investitii si, in mai mica masura, pentru dezvoltari noi.

Cea de-a saptea editie a studiului Emerging Trends in Real Estate  Europe  se bazeaza pe chestionare si interviuri cu mai bine de 600 de autoritati cheie in domeniu, incluzand investitori, dezvoltatori, finantisti si manageri de proprietati.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult