FMI si dialogul surzilor

FMI si dialogul surzilor Data: 1 august 2012   Ora: 15:43

Parintele isi intreaba copilul: “ti-ai facut temele pentru maine? Hai sa discutam despre ele” iar copilul raspunde: “cand o sa fiu mare, vreau sa ma fac cosmonaut!”.

Cam acesta este si dialogul dintre organismele financiare internationale care finanteaza Romania (pentru simplificare folosesc doar FMI, dar stim cu totii ca ne referim si la Comisia Europeana si Banca Mondiala) si guvernul Romaniei.

Primul ministru s-a grabit sa anunte public initiative economice si fiscale – unele foarte utile pentru mediul de afaceri din tara – in timpul campaniei prilejuite de referendum si inainte de a le discuta cu delegatia FMI. Aceste discutii vor avea insa loc cel mai probabil nu acum, ci la viitoarea vizita a organismelor internationale, cea din toamna!

Pentru moment, FMI ne intreaba ce am rezolvat din "tema" pe care o aveam de facut pana acum, nu despre ce ne-am dori pentru anul viitor. Acum trebuie operata o rectificare bugetara, pentru a alinia cheltuielile prevazute in al doilea semestru cu incasarile estimate; pe scurt, in cursul acestei vizite a FMI exista o agenda clara pe termen scurt, nu se vor dezvolta planuri strategice.

Mai mult decat atat, nu se va discuta cu siguranta nici despre dorinta tarii noastre de a incheia un nou acord de tip preventiv in 2013.

Probabil ca reprezentantii FMI vor lua nota de dorinta noastra, dar discutiile vor incepe si pe acest subiect abia in toamna.

In general, in discutiile de evaluare privind un acord existent nu se "ard etape", ci se discuta despre realizarea angajamentelor de la ultima vizita a FMI si despre "planul de masuri" pentru urmatoarele 3 luni. Poate daca vom avea si noi un acord mai relaxat precum Polonia, cu vizite la 6 luni, vom putea discuta si de planuri pe termen mai lung, dar este mult pana atunci.

Oricum, in situatia politica inca incerta si departe de a se linisti in urmatoarele 6 luni, pana la alegerile parlamentare, reprezentantii organismelor financiare internationale nici nu au cum sa se concentreze pe altceva, decat pe tinte foarte clare si pe termen scurt.

In acest context, vizita actuala (desi programata dinainte, pe baza unui calendar clar, si amanata doar cu o saptamana din cauza situatiei politice) pare sa fie mai mult una de presare a politicienilor romani sa revina la democratie, decat una care schimba evaluarea economica a FMI pentru Romania.

Personal, am fost de parere ca delegatia FMI ar fi trebuit sa dea un mesaj politic si mai puternic si sa amane vizita in Romania pana la restaurarea democratiei. Organismele internationale au acest drept pentru simplul fapt ca ne finanteaza! Si evident pentru ca suntem parte a Uniunii Europene si trebuie sa ne conformam intocmai standardelor economice, politice si legale ale familiei in care ne aflam…

Dragos Cabat

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult