FMI pune piciorul in prag. Ce masuri trebuie sa ia Romania

FMI pune piciorul in prag. Ce masuri trebuie sa ia Romania Data: 16 august 2012   Ora: 15:39

Am asteptat de mult o pozitie mai dura din partea oficialilor institutiilor financiare fata de Romania. De multe ori am scris ca FMI este prea bland cu noi, ca ne iarta pentru nerealizari sau pur si simplu amana continuu termenele limita pentru indeplinirea angajamentelor asumate de oficialii romani.

Uneori aceasta blandete era dictata de conditiile internationale, alteori de abilitatile de negociere ale partii romane, alteori probabil de personalitatea negociatorului sef al FMI. De data aceasta, negociatorul sef s-a schimbat, iar imaginea Romaniei in UE si in lume s-a deteriorat puternic.

Asadar… Prima misiune a lui Erik de Vrijer in Romania s-a incheiat. Si nu o putem spune rasufland usurati. Indemnul sefului Misiunii FMI a fost:"Pregatiti-va pentru ce este mai rau"!

CRESTEREA ECONOMICA, REVIZUITA IN JOS

Fondul Monetar International a revizuit in jos prognoza de crestere economica pentru 2012, de la 1,5% la 0,9%. cu toate acestea, FMI anticipeaza un avans real al PIB de 3%, in 2012. Creditorii internationali utilizeaza o estimare de 0,9%, in timp ce Guvernul are o prognoza mai optimista, de 1,2%.

Analistii eFin.ro estimeaza o crestere de numai 0,5 – 0,7% a PIB pentru anul acesta, pe baza datelor de la jumatatea anului si a situatiei politice si economice prezente, inclusiv in ceea ce priveste potentialul de atragere a fondurilor europene, investitii straine, performanta in sectorul agricol si investitiile publice.

REDUCEREA TVA LA ALIMENTE

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, ca sustine aplicarea unei TVA diferentiata pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013. Aceasta masura ar fi dus la scaderea preturilor la alimente, in opinia sa si a guvernului.

Analistii eFin.ro sunt de parere ca scaderea TVA prin rambursarea a 15% din suma totala incasata nu va contribui nicidecum la scaderea preturilor la alimente: pentru agentii economici privati nu face sens sa miscoreze preturile, deoarece ei ar primi mai putini bani inapoi.

Oricum, Fondul Monetar International nu este de acord cu reducerea TVA la produsele alimentare, deci aceasta masura nu se va aplica. Dealtfel, incercari similare au fost facute si de alte guvernari, cu acelasi rezultat. Erik de Vrijer a spus ca "aceasta masura nu are un efect pozitiv, realmente, asupra economiei, adica o creare de locuri de munca sau mai multe investitii", iar explicatia sa sta in picioare.

COPLATA

FMI a cazut de acord cu Guvernul Ponta asupra unei simplificari a sistemului de coplata. Versiunea precedenta era foarte complicata, implicand tot felul de formalitati. Ideea era ca sistemul de coplata sa nu fie greu de implementat, ci usor de aplicat. Versiunea actuala are onorarii simple. Acest sistem de coplata va fi implementat din 2013, daca Ministerul Sanatatii nu decide sa amane din nou sau chiar sa renunte la sistemul de coplata.

TVA LA INCASAREA FACTURII

In opinia FMI, TVA la incasarea facturii pare o idee buna, in special pentru firmele mici, pentru care era o povara sa platească TVA inainte de a fi platite ele insele. Totusi, sistemul pune probleme tehnice importante companiilor, privind adaptarea sistemelor informatice si contabile.

Masura este in special greu de implementat tehnic pentru companiile mari, care trebuie sa isi ajusteze sistemul de contabilitate in functie de partenerii de afaceri, dar in general pentru ca este necesara precizarea suplimentara a tipului de plata/incasare a TVA aplicabil pentru fiecare factura in parte; asadar, sistemul poate genera numeroase inadvertente contabile si se poate dovedi un cosmar pentru companii.

Multi specialisti fiscali sunt de parere ca firmele ar trebui sa poata sa aleaga modalitatea de evidentiere si plata a TVA, in functie de avantajele financiare si complicatiile tehnice implicate.

Pentru a permite pregatirea corespunzatoare a acestei masuri, FMI a considerat ca este mai potrivita implementarea sa incepand din 2013.

Desi Guvernul a dorit impozitarea progresiva, cu o cota maxima de 16%, FMI a refuzat ideea, sustinand ca este nevoie si de impozite de peste 16% si ca aceasta masura "nu este foarte inteleapta si nici de sfatuit".

Mai mult, FMI recomanda ca baza de impozitare sa fie "extinsa la activitatea agricola si a persoanelor fizice autorizate".

Nici firmele cu cifra de afaceri sub 220.000 de lei pe an nu ar trebui sa scape neimpozitate. FMI recomanda introducerea "unui sistem de impozitare simplificata".

Concluzia acestei Misiuni a FMI

Pentru a fi aprobata cea de-a sasea transa, Romania trebuie sa respecte 4 conditii: majorarea pretului la gaze (1 septembrie 2012), privatizarea Oltchim, vanzarea a 5% din Transgaz si plata arieratelor acumulate de autoritatile locale.

Altfel, reprezentantii FMI au amenintat ca nu vor trimite catre Board raportul de analiza a concluziilor vizitei de monitorizare in Romania. Este pentru prima data cand reprezentantii FMI au o pozitie atat de dura fata de Romania.

Analistii eFin.ro apreciaza ca oficialii romani au primit o palma din partea organismelor internationale, iar insuccesul este cu atat mai mare cu cat vicepremierul Florin Georgescu era cunoscut ca un negociator puternic.

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala s-a aflat la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult