Emil Boc: mesaj neconvingator

Emil Boc: mesaj neconvingator Data: 18 martie 2010   Ora: 13:30

Prim ministrul Emil Boc s-a lansat recent intr-o analiza a realizarilor guvernului sau in cadrul dezbaterii cu tema “Necesitatea crearii de noi locuri de munca si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania”. Mesajul principal al prezentarii sale a fost ca “Locul de munca si sprijinirea mediului de afaceri reprezinta prioritatea majora pe care Guvernul Romaniei o are in prezent”.

Oficialul a enumerat in fata Parlamentului 28 de masuri de relansare economica pe care Guvernul le-a luat sau urmeaza sa le ia pentru a sprijini mediul de afaceri si crearea de noi locuri de munca. Printre acestea se numara investitiile publice substantiale, neimpozitarea profitului reinvestit, sprijinirea firmelor care angajeaza someri, continuarea si extinderea programului Rabla, programul Prima Casa. De exemplu, potrivit oficialului, prin programul "Prima casa" au fost salvate 500 de firme si 9.500 de locuri de munca. In opinia analistilor efin.ro, aceasta afirmatie este cel putin hazardata, in conditiile in care Prima Casa a avut ca efect principal vanzarea locuintelor vechi, nu a celor nou contstruite pe piata si cu atat mai putin stimularea constructiei de noi complexe rezidentiale. Dimpotriva, exista in acest moment o oferta de astfel de locuinte pe piata care nu isi gaseste cererea, din cauza supraevaluarii imobilelor noi, a costurilor foarte ridicate din constructii din perioada 2006 – 2008 si a marjelor mult prea mari de profit asteptate de antreprenori.

Premierul a mai apreciat ca “Exista semnele ca Romania este pe drumul cel bun al iesirii din criza economica, al iesirii din recesiune. In 2010 vom iesi din recesiunea economica. Nu avem insa voie sa facem niciun pas inapoi in ceea ce priveste drumul reformelor. Fie ca vorbesc aici de salarizare unitara, de reforma pensiilor, de reforma administratiei publice, de reforma educatiei nationale, de reforma sanatatii, de standardele de cost, care trebuie sa fie impuse, aceste reforme nu trebuie sa fie oprite”, a precizat Boc. Cu siguranta, aprecierile primului ministru sunt perfect valide, chiar si in ceea ce priveste recesiunea: vom avea crestere economica, dar mai degraba in a doua parte a anului, deci mai tarziu decat estimasera guvernantii initial… Nu avem voie sa facem greseli de parcurs este adevarat, dar pana acum masurile actualului guvern au fost mai degraba inconstante si timide, decat decise pe drumul reformelor. Reforma administratiei, educatiei si sanatatii sunt esentiale dar pana acum nu s-a realizat mai nimic, sunt de parere analistii eFin.ro.

 “Daca Guvernul nu a facut nimic, atunci de ce cursul euro-leu a ramas stabil si n-a avut soarta monedelor din alte tari afectate de criza? Sau, daca Guvernul n-a facut nimic de ce somajul in Romania este, in conditiile acestea de criza internationala, cu aproape 2% sub media din Uniunea Europeana. Daca Guvernul nu a facut nimic, de ce dobanzile, dupa cum ati putut observa, au inceput sa scada? De ce inflatia nu este o amenintare in Romania? De ce deficitul bugetar a reusit sa fie mentinut in limite controlabile, in contextul in care am avut o cadere economica la fel ca toate tarile din Uniunea Europeana si am reusit sa ne respectam angajamentele internationale pe care le avem cu Fondul Monetar, Comisia Europeana si Banca Mondiala? De ce exporturile au inceput sa creasca de mai bine de trei luni? De ce, daca Guvernul nu a facut nimic, comenzile din industrie incep sa fie incurajatoare? De ce agentiile de rating, asa cum am spus, au imbunatatit deja perspectiva tarii, in conditiile in care, repet, trecem prin aceasta criza economica?”, s-a intrebat retoric premierul.

Din pacate, premierul se lauda cu realizari ale BNR (cursul de schimb, dobanzile, inflatia), se bazeaza pe date care pot fi atacate din punct de vedere al acuratetei (exista diferente importante intre somajul declarat si cel real, ca sa nu vorbim si de cei 2 milioane de romani care sunt plecati din tara…) sau fapte exterioare (ajutorul de la FMI, CE si BM au venit tocmai pentru a acoperi deficitele bugetare ridicate, iar angajamentele fata de aceste organisme nu prea au fost respectate; nici cele economice, nici cele legislative – intarzierea aprobarii legilor convenite). Agentiile de rating au imbunatatit perspectiva Romaniei deoarece suntem sustinuti puternic de FMI si UE sa depasim criza, nu datorita rezultatelor noastre economice deosebite, comenteaza analistii efin.ro. Pe aceeasi linie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare nu “apreciaza” ca fiind suficiente masurile adoptate de guvern. Saptamana trecuta, oficialii BERD au afirmat ca "stimulii" inclusi in programul cu fonduri de 13 miliarde euro anuntat de guvernul Romaniei in februarie 2009 pentru sprijinirea economiei au fost pana in prezent "mai mult imaginari decat reali", intrucat au fost lansate putine proiecte. Totodata, reprezentantii BERD au precizat ca efectul programului asupra cresterii economice a tarii a fost neglijabil.

Economia romaneasca s-a prabusit anul trecut cu 7,1%, iar mediul privat a fost puternic afectat de criza de lichiditati si de scaderea vanzarilor.

Somajul a ajuns la sfarsitul anului trecut la 7,8%, urcand pana la 8,3% in luna februarie a acestui an.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult