Se ieftinesc sau se scumpesc carburantii in 2012?

Se ieftinesc sau se scumpesc carburantii in 2012? Data: 19 decembrie 2011   Ora: 17:23

Pretul petrolului a scazut de la inceputul lunii decembrie cu 4,6%. In aceeasi perioada, leul s-a depreciat in fata dolarului american cu 2,8%. Pentru ca efectele scaderii pretului petrolului sa fie vizibile in Romania, tendintele de ieftinire trebuie sa continue, ceea ce este posibil pe termen scurt, insa tensiunile de pe piete si escaladarea crizei datoriilor suverane din Europa submineaza avantajele pentru tara noastra, in conditiile deprecierii leului fata de dolarul american.

"Din nou ar exista argumente pentru o ieftinire modesta de 1-2% a benzinei la pompa. Pentru efecte vizibile, ar fi nevoie ca tendintele actuale de scadere a pretului petrolului sa continue, ceea ce este teoretic posibil pe termen scurt", a precizat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.. Dincolo de potentialul unei scaderi intr-un orizont de timp limitat, pe termen mai lung apar mai multe semne de intrebare. La adresa trendului descent al petrolului exista insa si amenintari: in primul rand tentatia repornirii tiparnitei in SUA, care ar conduce la o inflatie sporita si, in consecinta, ar duce la achizitii de marfuri - si petrol in special - ca protectie la eventuale presiuni inflationiste; in al doilea rand, o accelerare a exercitiilor militare in Iran, al doilea mare producator de petrol din cadrul OPEC.

Pentru Romania, trebuie luat in considerare si efectul cursului de schimb, in principal in fata dolarului american. Desi relativ stabil in fata euro, leul a pierdut teren in fata dolarului american aflat in ascensiune pe pietele valutare. O continuare a crizei datoriilor europene nu poate fi scoasa din calcul in lipsa unor decizii ferme din partea autoritatilor europene, dar si a unor contributii de sprijin financiar la nivel international. Iar tendinta de depreciere a euro in fata dolarului s-ar traduce printr-o slabire a leului in fata monedei americane. "In perioada imediat urmatoare, o ieftinire a carburantilor este posibila si ar fi binevenita pentru Romania. Jocurile geopolitice, criza europeana care afecteaza evaluarea leului si riscul de politica monetara pot fi factori de risc pentru pretul carburantilor pe termen mai lung", a aratat Victor Safta.

Perspectivele privind ieftinirea carburantilor sunt afectate si de decizia Finantelor de a scumpi accizele pe motorina, incepand cu anul viitor.

Astfel, de la 1 ianuarie 2012, ministerul Finantelor Publice va majora acciza pe motorina cu 4,4%, pentru a ajunge la nivelul asumat de Romania in negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Prin urmare, acciza pe tona de motorina va creste de la 358 euro, cat este in prezent, pana la 374 euro pe tona, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri. Impactul in pretul motorinei este de circa 1,3 eurocenti la litru. Majorarea accizei pe motorina poate determina cresterea pretului tuturor combustibililor.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult