Romania ramane in recesiune si in 2011

Romania ramane in recesiune si in 2011 Data: 28 iunie 2010   Ora: 11:29

Majorarea TVA va duce la cresterea inflatiei si va ingreuna, o data in plus, creditarea. Fara masuri de sustinere a sectorului privat si a creditarii, economia romaneasca va ramane in recesiune si in 2011, considera analistii casei de brokeraj X-Trade Brokers Romania.

“Majorarea TVA este, fara indoiala, o masura care va contribui la scaderea consumului, date fiind preturile in crestere cu 8-10% - dupa cum se estimeaza - asa incat vom asista cu siguranta la o scadere suplimentara a consumului, ceea ce constituie o prima piedica in calea iesirii Romaniei din recesiune; cea de-a doua piedica o reprezinta insa consecintele asupra creditarii: prin efectul pe care il va avea in sensul cresterii inflatiei, majorarea TVA ar putea forta Banca Nationala sa creasca dobanda de referinta - sau in orice caz sa nu o mai scada - astfel incat creditarea va ramane ‘scumpa’ si greoaie”, a declarat directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.

In ceea ce priveste moneda nationala, pietele financiare au reactionat foarte violent vineri, 25 iunie, dupa ce Curtea Constitutionala a respins taierea pensiilor cu 15%, blocand aplicarea intregului set de masuri de austeritate.

Astfel, moneda nationala a urcat pana la nivelul de 4,2831 lei pentru 1 euro, insa a mai recuperat usor din pierdere catre sfarsitul sedintei de tranzactionare. Tendinta de depreciere a monedei nationale este insa evidenta .

In acest context, cursul de referinta publicat luni, 28 iunie, de Banca Nationala a Romaniei a atins pragul de 4,3257 lei/euro,  cel mai inalt nivel de la introducerea monedei unice europene, pe fondul majorarii TVA de la 19% la 24% si a incertitudinilor legate de acordul cu Fondul Monetar International.

“Toti investitorii au vazut pericolul neacordarii urmatoarei transe din imprumutul FMI si au reactionat”, sustin analistii X-Trade Brokers.

Populatia a cumparat valuta de la casele de schimb ale bancilor sau cele independente intr-un volum dublu comparativ cu o zi obisnuita, iar in unele cazuri chiar de cinci ori mai mare, si, aproape in premiera, teama de deprecierea leului s-a manifestat si la nivelul firmelor.

"Enorm de mult a crescut cererea pentru euro. Pot spune ca astazi singurele operatiuni au fost de vanzarea de euro. Vanzarile au explodat. Cererea a fost de cel putin cinci ori mai mare decat intr-o zi obisnuita", a declarat pentru Mediafax Andrei Sterescu, administrator Luxor, casa de schimb prezenta in Bucuresti si Arad.

La majoritatea suscursalelor bancare unde existau case de schimb au fost cozi pentru serviciile de schimb valutar. Chiar si institutii de credit cu putina traditie in operatiunile cu valuta au avut cereri semnificative.

ING Bank estimeaza un curs de 4,3 lei/euro in trimestrul al treilea al acestui an, iar rata de schimb valutar nu ar trebui sa depaseasca 4,4-4,5 lei/euro, nivel la care, de altfel, este asteptata interventia Bancii Nationale a Romaniei.

“Pentru a fi suportabila de catre sectorul privat, masura majorarii TVA ar trebui insotita de altele care sa sprijine companiile, astfel incat - macar o mare parte dintre acestea- sa poata sustine o parte din cresterea de pret, astfel incat aceasta sa nu mai ajunga la consumatorul final si sa descurajeze consumul”, a precizat Safta.

Pentru anul curent, date fiind elementele prezente, analistii X-Trade Brokers se asteapta ca economia Romaniei sa scada cu minim 2%.

“Cred ca deja problema se pune in privinta evolutiei economiei in anul 2011 si ce masuri ar trebui luate pentru ca in 2010 Romania sa iasa din recesiunea economica”, este de parere Victor Safta.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult