Optimism afisat de S&P

Optimism afisat de S&P Data: 14 ianuarie 2010   Ora: 10:27

Schimbarea neasteptata de atitudine asupra Romaniei se manifesta si in analiza realizata de Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P). Perspectiva de rating a Romaniei s-ar putea imbunatati in urma votarii bugetului pe anul 2010, ce va debloca accesul la finantare internationala, considera oficialii S&P, citati de Bloomberg.

"Ratingurile Romaniei s-ar putea stabiliza la nivelul actual. Se va vorbi despre o ameliorare a perspectivelor in conditiile in care finantele publice vor incepe un proces de consolidare, daca accesul sectorului privat la finantare internationala se va imbunatati si daca presiunile asupra sectorului bancar se vor diminua", a declarat unul dintre analistii S & P, Marko Mrsnik.

Adoptarea bugetului pentru 2010 pana pe 15 ianuarie, cu un deficit de 5,9% din produsul intern brut, este o conditie pentru deblocarea imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI).

In momentul de fata Romania, una din cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, este evaluata de catre S & P cu un rating 'BB+', cel mai inalt nivel din categoria junk, perspectiva fiind una negativa. Moody's Investors Service este singura agentie ce acorda inca rating investitional Romaniei, de 'Baa3', in timp ce ratingul acordat de Fitch este 'BB+'. In cursul anului 2009, toate agentiile de rating s-au aratat ingrijorate de evolutia Romaniei si au scazut ratingul de tara in consecinta. Se pare ca  volatilitatea politica din a doua parte a anului a afectat mai mult decat ar fi fost necesar perceptia agentiilor de rating, iar acum fundamentele economice au inceput din nou sa conteze in evaluarea acestora.

Optimismul investitorilor internationali fata de Romania s-a simtit imediat in piata. Astfel, leul s-a apreciat miercuri, 13 ianuarie 2010, la cel mai inalt nivel din ultimele noua luni in fata monedei unice europene, fiind in crestere cu 0,4%, la 4,1215 lei pentru un euro. Moneda nationala s-a apreciat cu 3% comparativ cu euro de la inceputul acestui an.

Leul s-a depreciat cu 4,8% pe parcursul lui 2009 comparativ cu euro, in contextul crizei politice din acest stat si a amanarii de catre FMI a acordarii celei de a treia transe.

O delegatie a Fondului Monetar International va veni in Romania saptamana viitoare pentru a rediscuta conditiile prevazute in acordul de imprumut precum si bugetul pe 2010, ce isi propune sa reduca deficitul de la valoarea estimata la 7,3% din produsul intern brut in 2009 catre tinta de 5,9% pentru 2010.

Fondul Monetar International estimeaza o contractie de 7% a produsului intern brut in 2009, dupa ce comprimarea economica a inceput sa isi reduca ritmul incepand cu cel de-al treilea trimestru al anului, la 7,1% comparativ cu 8,7% in trimestrul al doilea, pe fondul cresterilor inregistrate in industria prelucratoare.

Recent, Institutul National de Statistica a anuntat ca productia industriala a inregistrat in noiembrie 2009 o crestere anuala de 3%, dupa 13 luni consecutive de declin, pe fondul reluarii cererii pe pietele din Europa Occidentala.

Dat fiind actualul context economic, Romania a fost nevoita sa apeleze la finantare externa, a carei valoare se ridica la 19,95 miliarde dolari, dintre care 12,95 provin de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, un miliard euro de la Banca Mondiala si un miliard euro de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii.

Pana in prezent, Romania a primit doua transe in valoare de 6,5 miliarde euro din partea FMI, cea de a treia transa programata pentru jumatatea lunii decembrie, fiind amanata pana la crearea unui nou guvern. De asemenea, a fost amanata si acordarea celei de a doua transe de un miliard euro de catre Comisia Europeana.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult