Instabilitatea, cel mai mare pericol pentru investitii

Instabilitatea, cel mai mare pericol pentru investitii Data: 1 iunie 2010   Ora: 11:29

Diminuarea salariilor bugetarilor si a pensiilor va determina scaderea consumului mai mult decat se asteapta, din cauza efectelor psihologice induse, iar, cel mai probabil, masurile anuntate nu vor aduce la buget sumele scontate, intrucat vor avea efecte negative greu de estimat in prezent, sunt de parere oficialii X - Trade Brokers.

Perioada urmatoare se va caracteriza prin volatilitate pe toate planurile, inclusiv in ceea ce priveste moneda nationala.

 “Masurile luate de catre guvern pentru scaderea deficitului bugetar au putine sanse de a aduce la buget sumele scontate, din cauza efectelor ‘in cascada’ pe care le vor avea in sensul scaderii consumului- si asa aflat la ‘cote’ nesatisfacatoare-, fapt care va conduce la cresterea numarului de falimente si someri inclusiv din sectorul privat, precum si la diminuarea TVA-ului incasat. Investitiile vor fi descurajate, atat din cauzele mentionate anterior, cat si ca urmare a inducerii starii de expectativa, intrucat companiile nu stiu ce le rezerva ‘ziua de maine’ din punct de vedere al legislatiei si fiscalitatii. In plus, instabilitatea de orice fel - politica, sociala, legislativa etc - reprezinta cel mai mare pericol in momentul de fata, putand ‘trimite’ Romania cu cativa ani inapoi“, a aratat directorul sucursalei din Romania a casei de brokeraj X-Trade Brokers, Victor Safta.

Masurile anuntate de Executiv menite a scadea deficitul bugetar prevad reducerea cu 25% a salariilor si sporurilor salariatilor din sectorul public si diminuarea pensiilor cu 15%. In plus, potrivit informatiilor aparute in presa, Memorandumul suplimentar de Intelegere convenit de Romania cu FMI si UE prevede extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit, incluzand tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile acordate la depozitele bancare, eliminarea scutirilor de impozit pe venit acordate programatorilor IT etc.

De asemenea, este pusa in discutie reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului, ministerul de resort analizand in prezent diferite variante in acest sens.

”Cresterea impozitelor si a cotei de TVA ar fi fost cu siguranta ‘un knock-out’ pentru sectorul privat, cel care sustine intreaga economie si toate categoriile sociale. Este insa falsa impresia ca firmele se vor descurca ‘mai usor’ avand de-a face ‘doar’ cu masurile anuntate: consecintele reale ale acestora vor fi accentuate de efectele psihologice, iar un pericol major ar fi ca si putinii bani disponibili sa stea mai mult ‘in buzunare’ necheltuiti si neinvestiti, desi -in suficiente cazuri si domenii - preturile de achizitie, costurile cu personalul si disparitia unor competitori ar trebui sa sustina investitiile”, a afirmat Victor Safta.

Pe de alta parte, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a precizat in momentul anuntarii masurilor de restructurare a cheltuielilor ca acestea vor avea efect pozitiv asupra mediului privat: “Vor avea un efect foarte bun in sistemul privat. Il vor elibera de obligatiile de a sustine un asemenea aparat. Poate ca salariatii din sectorul public vazand ca li s-a redus salariul cu 25% se vor indrepta spre sectorul privat.”

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult