Inflatia si datoria publica reprezinta spaima consumatorilor europeni

Starea de spirit a consumatorilor romani, dar si a celor europeni in general, este influentata de perspectiva unei cresteri a inflatiei si de cotele inalte ale datoriei publice. Este una dintre concluziile unui studiu Gfk, efectuat in mai multe tari europene, care ofera o privire asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica, preturile si veniturile, precum si asupra disponibilitatii de cumparare a consumatorilor.
Inflatia constituie tema dominanta in Europa in aceasta perioada. Cresterea preturilor de consum si costurile ridicate ale benzinei si titeiului impovareaza bugetul consumatorilor europeni.
Banca Centrala Europeana a reactionat recent fata de cresterea inflatiei, procedand pentru prima data de la inceputul crizei financiare la o majorare cu 0,25 puncte de baza a dobanzii de referinta, care a ajuns astfel la 1,25%.
Cea de-a doua problema majora o constituie amploarea datoriei publice in diversele tari. In prezent, cea mai consistenta datorie publica in interiorul UE o inregistreaza Italia cu 118,9% din produsul intern brut.
In Spania, Romania si Austria, indicatorul care masoara asteptarile privind starea economiei a castigat in valoare, in timp ce in Cehia si in Bulgaria a suferit diminuari evidente.
In prezent, Romania pare a se stabiliza la un nivel foarte scazut. Aici, asteptarile privind starea economica au crescut de la mijlocul anului trecut cu circa 34 de puncte ale indicatorului, situandu-se in prezent la o valoare de -37.3 puncte.
O crestere deosebit de pronuntata a indicatorului care masoara asteptarile privind preturile inregistreaza au consemnat-o Franta, Italia si Romania.
In Romania, indicatorul se situeaza in prezent la 19,7 puncte. La mijlocul anului 2010, romanii au avut de suportat o majorare cu 5 puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata.
Urmare a controverselor pe aceasta tema, asteptarile privind preturile au crescut la 14 puncte in august. In perioada urmatoare, insa, indicatorul s-a calmat, iar pana in ianuarie a scazut la cota de -15,3 puncte. In prezent, romanii anticipeaza noi majorari de impozite si de taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie cu 29,7 puncte.
Guvernul roman este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana. La aceasta se adauga inflatia, care actualmente se situeaza la nivelul de 6%.
Rezultatele prezentate constituie un extras din extensia internationala a studiului "GfK Climat de consum MAXX" si se bazeaza pe sondajele efectuate lunar din insarcinarea Comisiei Europene in randul consumatorilor din toate statele membre ale Uniunii Europene.
Articole asemanatoare
-
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament ...
-
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus ...
-
Februarie - Luna Călătoriilor Romantice
Călătorește cu stil și confort. O aventură romantică merită o mașină pe măsură. Imaginea...
-
Cum să îți construiești o carieră de succes ca electrician
Meseria de electrician este una dintre cele mai căutate și respectate profesii din domeniul tehni...
-
De ce să alegi WordPress pentru site-ul afacerii tale?
În era digitală, prezența online a unei afaceri este esențială, iar alegerea platformei pot...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament pe care vrei să-l închiriezi sau să-l ... citeste mai mult