Economia Romaniei, incotro?

Economia Romaniei, incotro? Data: 23 iulie 2010   Ora: 11:47

Impactul masurilor de consolidare fiscala convenite cu Fondul Monetar International, cresterea somajului, scaderea veniturilor, volatilitatea cursului de schimb, nivelul inca redus al creditarii sau  cresterea numarului de falimente vor avea fara indoiala un impact negativ asupra redresarii economice a Romaniei in acest an si in 2011.

Dat fiind acest context si evolutiile dezamagitoare din primul trimestru, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit semnificativ prognoza economica pentru Romania in 2010, de la stagnare la o contractie de 3%.

“Reducerea salariilor angajatilor din sectorul public cu 25% si majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, adoptate de Guvern pentru a se incadra in obiectivele incluse in acordul cu FMI, vor avea un impact negativ asupra consumului pe termen scurt”, se precizeaza intr-un raport al BERD.

Astfel, potrivit estimarilor bancii, produsul intern brut se va contracta cu 2,1% in trimestrul al doilea al acestui an si cu 4,3% in urmatoarele trei luni, comparativ cu perioadele similare din 2009. In ultimele trei luni ale anului, economia va avea o evolutie negativa anuala de 2,2%.

Nici analistii UniCredit nu sunt mai optimisti. Acestia considera ca impactul negativ al majorarii TVA asupra consumului si, indirect, asupra investitiilor, va deveni vizibil in a doua jumatate a anului in curs, majorand estimarea privind contractia produsului intern brut in 2010 de la 0,9% la 2,5%.

Totodata, cresterea TVA va amplifica inflatia, fara ca aceasta sa mai reintre in intervalul de variatie tintit de Banca Nationala a Romaniei in 2010.

Pe de alta parte, analistii Economist Intelligence Unit (EIU) estimeaza o contractie cu doar 0,6% a economiei romanesti in acest an, avertizand insa ca rezistenta la programul de austeritate ar putea crea instabilitate politica in Romania.

Nici analistul economic Ilie Serbanescu nu intrevede o iesire din criza in acest an.

“2010, dupa parerea mea va fi un an foarte greu, chiar infernal. Sunt mai multe motive. In primul rand este vorba de faptul ca o treime din economie si doua treimi din oameni nu vor mai fi protejati de catre stat asa cum au fost protejati in anul de criza 2009. Deci, va exista o restrangere obiectiva a salariilor, a pensiilor, si atrag atentia ca aceasta ajustare se face in 2010 si ca nu s-a facut in 2009”, a declarat analistul pentru eFin.ro

Perspectivele economice pentru anul viitor sunt departe de a fi mai incurajatoare. Daca BERD a revizuit estimarea privind evolutia economiei la stagnare, de la un avans de 3% anticipat in luna mai, FMI preconizeaza o contractie a PIB-ului cu 0,5%.

Economia nu poate creste fara capital extern si ar fi intrat in faliment in lipsa imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI), a afirmat recent Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Din nefericire, Romania nu e in stare sa produca destule economii in interior pentru a asigura o crestere in jurul potentialului. Fara capitalurile din exterior, Romania ar creste semnificativ sub potential", a precizat reprezentantul BNR, potrivit Mediafax. Analistii eFin.ro sunt ceva mai sceptici in ceea ce priveste ‘potentialul’ de crestere al PIB si il vad pe acesta legat intrinsec de finantarea interna, nu de capitalurile straine. De altfel, in anii anteriori, in special in perioada 2005-2007 cand fluxurile financiare externe erau deosebit de puternice, valuta nu a putut fi atrasa in sistemul productiv – ceea ce noi consideram potentialul de crestere al Romaniei – si implicit a generat aprecierea exagerata a monedei nationale pe fondul dobanzilor prea mari prin care BNR si bancile comerciale au atras aceste lichiditati.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca finantarea deficitelor structurale ale Romaniei intampina dificultati din ce in ce mai evidente, tendintele acestor dezechilibre ridica ingrijorari si se contureaza conflicte sociale.

"Si toate acestea pot sa fie preludiul unui cerc vicios, care se manifesta prin neincrederea si retinerea pietelor de a finanta anumite costuri si, in ultima instanta, poate sa apara si evitarea finantarii", a afirmat guvernatorul bancii centrale. Si analistii eFin.ro sunt de parere ca solutia iesirii din criza este reluarea creditarii catre sistemul corporativ din Romania, pentru a facilita ‘ruperea’ acestui cerc vicios.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult