Economia romaneasca, semne bune

Economia romaneasca, semne bune Data: 16 februarie 2011   Ora: 16:14

Romania a inregistrat crestere economica in ultimul trimestru al anului trecut, a doua crestere trimestriala inregistrata de la debutul crizei in 2008.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 0,1% in ultimul trimestru din 2010, comparativ cu trimestrul al treilea, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica (INS).

"Conform primelor estimari, PIB in trimestrul IV 2010 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2009, PIB a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,5% pe seria ajustata sezonier", se arata in comunicatul INS.

Totodata, in 2010, comparativ cu anul precedent, PIB-ul (serie bruta) s-a redus cu 1,2%, rezultatele fiind peste estimarile economistilor, dar si a oficialilor Fondului Monetar International si ai Comisiei Europena, care anticipau o scadere de 1,9-2%.

Cresterea trimestriala, prevazuta de analistii eFin.ro a fost determinata in mare parte de majorarea cererii de consum din statele membre ale Uniunii Europene.

Tehnic insa, economia Romaniei se afla inca in recesiune, fiind necesare doua trimestre consecutive de crestere fata de trimestrul corespunzator al anului trecut, pentru a iesi oficial din criza.

Potrivit primului ministru Emil Boc, Romania va raporta o crestere de 1,5% -2% anul acesta si de 4 - 4,5% in 2012. Un alt semnal pozitiv este reducerea ratei anuale a inflatiei, de la 7,96% la decembrie 2010 la 6,99% la sfarsitul lui ianuarie 2011.

In timp ce rezultatele pentru Romania sunt peste asteptari, primele doua economii din Uniunea Europeana, Franta si Germania, au inregistrat o crestere modesta anul trecut.

Astfel, desi economiile Frantei si Germaniei au inregistrat cresteri in trimestrul patru din 2010, cifrele raportate sunt sub estimarile economistilor.

In Germania, economia a crescut cu 0,4% in ultimele trei luni ale anului trecut. Per total, economia Germaniei a crescut cu 3,6% in 2010, potrivit Oficiului Federal de Statistica, Destatis.

Totodata, Franta a inregistrat o crestere economica de 0,3% in trimestrul patru din 2010, potrivit agentiei nationale de statistica, Insee. Produsul intern brut a avansat in 2010 cu 1,5%. Economistii estimau o crestere economica de 0,6% pentru Franta.

Economia franceza s-a contractat cu 2,5% in 2009, cea mai abrupta scadere de la al doilea razboi mondial. Pe de alta parte, avansul modest inregistrat de economia germana este pus pe seama conditiilor meteorologice neprielnice.

In acelasi timp insa, cresterile sub asteptari din UE au la baza si incertitudinile din tarile membre ale Uniunii, care par a se fi temperat in ultimele luni, comenteaza analistii eFin.ro.

Grecia si Romania sunt singurele tari care raporteaza scadere economica la nivelul UE. Irlanda, pentru care nu se cunosc inca datele, ar putea fi a treia tara din Uniune care se afla in continuare in recesiune.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult