Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 3-7 octombrie 2011

Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 3-7 octombrie 2011 Data: 30 septembrie 2011   Ora: 17:22

Dupa ce saptamana trecuta cursul a depasit nivelul de 4,3 lei/euro pentru prima oara de la inceputul acestui an, leul si-a continuat traiectoria descendenta si in aceasta saptamana, doborand mai multe recorduri succesive pentru cea mai proasta performanta in fata monedei unice in 2011.

Vehicularea posibilitatii restructurarii datoriei Greciei, precum si lipsa unei actiuni hotarate si credibile a liderilor politici din Europa au introdus tensiuni suplimentare pe pietele financiare oricum haotice. Desi zona euro este cea care “arde”, investitorii taxeaza monedele emergente, reducandu-si expunerea fata de acestea. In special zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat pierderi semnificative in ultima perioada. Pe de alta parte, scaderea leului s-a accentuat in special in aceasta saptamana, alimentand speculatiile potrivit carora oficialii romani si BNR nu au intervenit pentru sustinerea leului deoarece au dorit un curs ridicat pe 1 octombrie, in functie de care se vor calcula accizele pentru anul 2012.

Evolutie saptamanala

Desi moneda nationala s-a apreciat in prima zi a saptamanii in raport cu euro, cursul de referinta anuntat de BNR fiind de 4,2984 lei/euro, in scadere cu 0,88 bani fata de sedinta precedenta, marti cursul a urcat la 4,3112 lei/unitate. In continuare, leul a continuat sa scada la 4,3210 lei/unitate miercuri si 4,3218 lei/euro joi.

Vineri, leul a avut cea mai slaba performanta de la sfarsitul lunii iunie 2010, referinta afisata de BNR fiind de 4,3533 lei/unitate, iar pe pietele internationale presiunea a continuat in sensul deprecierii leului pana peste 3,7 lei pentru un euro.

Previziuni

Saptamana aceasta ne va confirma daca motivul scaderii abrupte a monedei nationale a fost legat de cauze externe (situatia din zona euro si fuga investitorilor de pe monedele tarilor emergente din UE) sau de cauze interne (un curs cat mai ridicat pentru calcularea accizelor). In oricare dintre aceste situatii, este de asteptat o interventie a BNR pe piata valutara pentru calmarea traderilor. Decizia Parlamentului Germaniei de a sustine majorarea fondului de sprijin financiar pentru zona euro ar trebui, in mod rational, dar traderii si investitorii par sa actioneze mai degraba emotional, sa detensioneze pietele cel putin pe termen scurt, pana la detonarea unei noi ‘bombe’. In acest context, estimam o revenire a leului sub sau in jurul nivelului de 4,3 pentru un euro pana la sfarsitul saptamanii.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult