Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 31 octombrie-03 noiembrie 2011

Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 31 octombrie-03 noiembrie 2011 Data: 28 octombrie 2011   Ora: 16:30

Moneda nationala a continuat sa se tranzactioneze intr-o banda ingusta de variatie in aceasta saptamana, in intervalul 4,31-4,32 lei/euro. Mentinerea cursului peste cota de 4,3 lei/euro se explica prin cresterea aversiunii la risc care determina un apetit scazut al investitorilor pentru activele in lei.

Atentia intregii lumi a fost concentrata zilele acestea asupra summitului Uniunii Europene, in seama caruia a fost pusa rezolvarea problemelor stringente ale zonei euro, precum criza datoriilor din Grecia, extinderea fondului de urgenta si recapitalizarea bancilor.

Organizat intr-o prima faza la sfarsitul saptamanii trecute, summitul de criza al UE a fost reluat miercuri, cand liderii politici din Europa au anuntat masurile menite sa solutioneze criza, si anume: reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro, cresterea fondului de sprijin financiar (Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara - EFSF) cu 1.000 miliarde de euro si recapitalizarea bancilor europene.

Moneda unica a cunoscut cresteri importante fata de dolarul american, continuand de altfel o tendinta de apreciere inceputa inca de saptamana trecuta, indiferenta parca la criza euro.

Totusi, analistii Barclays Capital estimeaza ca viitoare castiguri pentru moneda unica sunt greu de obtinut, in conditiile in care detaliile privind aplicarea masurilor prevazute in plan sunt neclare.

Astfel, analistii considera ca doar planul recapitalizarii bancilor nu poate avea consecinte pozitive, iar aceste eforturi vin in completarea masurilor Bancii Centrale Europene privind furnizarea de lichiditati. In acelasi timp, nu se stie inca de unde vor proveni fondurile pentru EFSF, detaliile privind mecanismul de functionare urmand a fi stabilite la o intrunire a ministrilor de finante din noiembrie.

Nu in ultimul rand, reducere datoriei Greciei ar putea crea un precedent periculos, analistii avand in vedere situatiile Irlandei si Portugaliei.

Prin urmare, deciziile esentiale cu privire la aplicarea masurilor vor fi luate in perioada urmatoare si, tinand cont de numarul mare si de complexitatea problemelor, dar si de disensiunile existente intre liderii europeni, noi intelegeri sunt putin probabile.

In ceea ce priveste moneda nationala, schimbarile au fost modeste. De abia vineri, leul a scazut sub 4,32 lei/unitate, pe fondul unui puseu de optimism al jucatorilor din piete in urma planului anuntat dupa dupa intrunirea de miercuri.

Miercuri va avea loc ultima sedinta de politica monetara a BNR din acest an. Ca urmare a datelor pozitive privind inflatia, care va ramane probabil sub 4%, analistii Raiffeisen Bank estimeaza ca banca centrala va reduce dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%.

Evolutiile pe plan extern vor continua sa determine rata de schimb si un inclinatie spre deterioarea ar trebui sa fie asteptata de fiecare data cand increderea investitorilor se deterioreaza pe pietele externe, spun analistii Raiffeisen Bank.

Evolutie saptamanala

Leul a inceput saptamana in crestere comparativ cu sedinta precedenta, cursul de referinta afisat de banca centrala luni fiind 4,323 lei/euro, in scadere cu 0,65 bani fata de vineri. Marti, cursul a urcat usor la 4,3246 lei/unitate, miercuri referinta oficiala a fost de 4,3274 lei/unitate, iar joi cursul a ajuns la 4,3288 lei/unitate.

Vineri, cursul afisat de BNR a fost 4,315 lei pentru un euro.

Previziuni

Guvernatorul BNR a asigurat ca banca centrala detine mijloacele necesare mentinerii unui curs de schimb leu-euro echilibrat, chiar si in cazul in care bancile straine ar decide sa isi retraga capitalurile din Romania .

Prin urmare, ne asteptam ca leul sa se plaseze in continuare in jurul nivelului de 4,3 lei pentru un euro, cu tendinte de depreciere in masura in care entuziasmul investitorilor in urma masurilor anuntate de europeni se va diminua.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult