Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 1 august-5 august 2011

Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 1 august-5 august 2011 Data: 1 august 2011   Ora: 12:06

Esecul "Petrom", mai exact esecul ofertei publice prin care statul urmarea sa vanda aproape 10% din actiunile companiei petroliere, s-a reflectat in evolutia negativa a monedei nationale la inceputul saptamanii in raport cu euro.

Moneda autohtona nu a fost ajutata nici de evenimentele externe, in conditiile in care agentiile de rating au continuat sa “pedepseasca” Grecia, Moody’s reducand luni ratingului statului elen cu trei trepte, de la "Caa1" la "Ca". Noul pachet de sprijin financiar care implica si sectorul privat nu a fost pe placul agentiei de evaluare ingrijorata de efectele pe care acesta le poate avea pentru sectorul privat.

Cea mai buna veste a saptamanii a fost "reusita" anuntata de Ministerul Finantelor. Astfel, deficitul bugetar s-a redus la 2,07% din PIB pentru primele sase luni din acest an, sub tinta maxima impusa prin acordul cu Fondul Monetar International, de 2,3% din PIB, ceea ce a dus la aprecierea leului pana la nivelul de 4,22 la jumatatea saptamanii.

Leul precum si monedele din regiune au profitat de tensiunile din aceasta saptamana din Congresul american legate de majorare plafonului de indatorare, investitorii indreptandu-se catre acestea ca urmare a scaderii dolarului.

Evolutie saptamanala

Leul s-a depreciat in prima zi a saptamanii, cursul de referinta stabilit de BNR azi este 4,2527, in crestere cu 0,0294 bani fata de vineri.

Marti, leul a recuperat putin din pierdere, cursul oficial EUR/RON fiind de 4,2500. Cursul a continuat sa scada, ajungand miercuri la 4,2323. Moneda autohtona s-a oprit din crestere joi, cand un euro era cotat la BNR la 4,2403.

Cursul de referinta stabilit de banca centrala vineri a fost 4,2403 lei/euro.

Previziuni

In mod normal, odata cu intrarea in vacanta a investitorilor financiari internationali, volumele tranzactionate pe leu sunt mai reduse, iar moneda nationala se apreciaza usor fata de euro. In acest an insa, perioada agitata pe pietele financiare din Europa ar putea amana vacanta unor traderi financiari si mentine volatilitatea ridicata a valutelor. Totusi, scaderea tensiunilor in zona euro si rezolvarea crizei indatorarii din SUA ar trebui sa aduca optimism pe piete, ceea ce se traduce in general prin aprecierea valutelor din tarile emergente. Pentru perioada urmatoare asteptam deci o apreciere a leului poate chiar sub nivelul de 4,2 fata de euro, mai ales daca vestile din economia nationala continua sa fie pozitive.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult