Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 19-23 septembrie 2011

Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 19-23 septembrie 2011 Data: 16 septembrie 2011   Ora: 17:20

Moneda nationala a avut o evolutie negativa saptamana aceasta, amenintand sa strapunga pragul psihologic de 4,3 lei/unitate, pe masura ce temerile investitorilor cu privire la posibilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata au crescut exponential, determinand prabusirea burselor.

Leul a inregistrat astfel scaderi consecutive in primele patru zile ale saptamanii, ajungand joi la cel mai scazut nivel din ultimele noua luni, cand un euro a fost cotat la 4,294 lei. O performanta mai proasta a fost inregistrata pe 16 decembrie 2010, cand cursul a fost 4,2953 lei/unitate. Trebuie precizat insa ca moneda nationala a fost afectata ca toate valutele din regiune, deci deprecierea leului nu a avut cauze specifice Romaniei.

Miercuri, Moody's a redus cu cate o treapta ratingul a doua banci franceze de top, Societe Generale si Credit Agricole, atragand atentia asupra expunerii foarte puternice a sistemului bancar francez fata de Grecia.

Dupa ce joi leul s-a apropiat foarte mult de cotatia de 4,3, vineri cursul a coborat la nivelul de 4,27, in urma anuntului a cinci banci centrale, Rezerva Federala, Banca Angliei, BCE, Banca Japoniei si Banca Nationala a Elvetiei, de a sprijini lichiditatea bancilor comerciale. Cele cinci institutii vor acorda imprumuturi in dolari timp de trei luni. O incercare, asadar, de a convinge pietele de viabiliatate monedei euro si de respectarea angajamentului de a ajuta Grecia sa evite falimentul. Iar efectele au fost pozitive, cel putin pentru moment, indicii bursieri din intreaga lume si actiunile bancilor cunoscand cresteri semnificative.

Vineri, ministrii de externe din zona euro se intalnesc in Polonia, pentru a gasi solutii pentru criza din zona euro.

Evolutie saptamanala

Leul s-a depreciat in prima zi a saptamanii, astazi in raport cu moneda unica, referinta anuntata de banca centrala fiind de 4,2805, in crestere cu 1,48 bani fata de sedinta precedenta. Tendinta de depreciere a continuat si in urmatoarele trei zile, cursul atingand pe rand nivelurile de ziua precedenta 4,2822 lei/euro, 4,2886 lei/unitate, respectiv 4,294 lei/unitate.

Vineri, cursul de referinta stabilit de BNR a scazut la 4,271 lei/unitate

Previziuni

In conditiile in care inflatia in Romania a scazut puternic, cresterea economica a tarii noastre pare superioara mediei zonei euro (cel putin in ultimele doua trimestre), iar evolutia exporturilor a fost si ea incurajatoare in primul semestru, exista fundamentele economice clare pentru o apreciere a leului fata de euro. Totusi, instabilitatea internationala si nervozitatea irationala a traderilor si investitorilor sunt pentru moment factori mai importanti in stabilirea evolutiei leului. In acest context, estimam pentru saptamana in curs o tendinta de apreciere a leului inapoi catre nivelul de 4,25 cu ajutorul BNR si in situatia in care vestile la nivel european vor fi macar stabile, daca nu pozitive.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult