Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 19-23 decembrie

Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 19-23 decembrie Data: 16 decembrie 2011   Ora: 16:47

Leul s-a mentinut relativ stabil fata de moneda unica pe parcursul acestei saptamani, cursul EUR/RON fluctuand in jurul nivelului de 4,34 lei/unitate.

Problemele din Europa, luand fie forma divergentelor dintre liderii europeni, fie a actiunilor agentiilor de rating, par sa se tina lant. Astfel, tensiunile in zona euro au continuat sa persiste si dupa ce saptamana trecuta liderii europeni au adoptat un program de aderare fiscala si coordonare a politicilor economice la care a aderat si Romania.

Marti, cancelarul german Angela Merkel a respins majorarea limitei de finantare a mecanismului european de stabilitate aruncand moneda unica la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni fata de dolarul american, de 1,3111 dolari/unitate. Ulterior, pietele au dovedit ca se poate si mai mult, euro coborand sub nivelul de 1,3 dolari pe unitate pentru prima oara din ianuarie, in urma cresterii costului imprumuturilor Italiei.

Nici activitatea agentiilor de rating nu au fost de mare ajutor, cu Standard & Poor’s amenintand cu retrogradarea ratingului suveran al unor tari din zona euro, precum Germania si Franta, care a temperat interesul investitorilor de a cumpara moneda unica, potrivit Reuters.

De asemenea, joi seara, agentia de rating Fitch a retrogradat la categoria „risc de neplata" sapte dintre cele mai mari banci din lume, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Barclays si BNP Paribas, motivand decizia prin dificultatile de pe pietele financiare.

Vineri, euro a urcat la 1,3034 dolari/unitate, traderii raportand o lichiditate scazuta pe final de an.

Pe plan intern, aprobarea bugetului pentru 2012 in Parlament si asumarea raspunderii de catre Guvern asupra comasarii alegerilor, nu au avut niciun efect asupra leului.

In schimb, moneda nationala s-a depreciat fata de dolarul american, cursul atingand joi nivelul de 3,3423 lei/unitate.

Stabilitatea monedei nationale fata de moneda euro, in pofida unei cresteri a aversiunii la risc din partea investitorilor, este explicata de dealeri prin intrarile de euro ce au loc in aceasta perioada, in special din partea romanilor care lucreaza in strainatate.

Evolutie saptamanala

Cursul de referinta afisat de BNR luni a fost 4,3409 lei/euro, in crestere cu 0,12 bani fata de ziua precedenta. Marti, cursul a urcat la 4,3497 lei/unitate, iar miecuri banca centrrala a publicat o cotatie de 4,3415 lei pentru un euro. Leul s-a depreciat usor joi, la 4,3422 lei/unitate, insa a incheiat saptamana in crestere, la 4,3409 lei/unitate.

Previziuni

In saptamanile urmatoare va creste presiune pe moneda nationala din partea importatorilor, reflectand cererea de consum si nevoile de energie. Acestea vor fi contrabalansate doar partial de intrarile de valuta de la capsunari. In plus, tensiunile la nivelul UE vor continua. In consecinta, leul are sanse modeste de apreciere semnificativa saptamana viitoare. Doar o interventie a BNR, pe fondul scaderii lichiditatii pietei, ar putea duce leul sub nivelul de 4,3 care ar fi normal pentru moneda nationala.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult