Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 17-21 octombrie 2011

Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 17-21 octombrie 2011 Data: 14 octombrie 2011   Ora: 16:58

Moneda nationala s-a stabilizat in jurul nivelului de 4,3 lei pentru un euro in aceasta saptamana, cu perspective optimiste, pe fondul sperantelor investitorilor privind elaborarea unui plan credibil pentru solutionarea crizei datoriilor de catre liderii politici.

Astazi are loc a reuniune a summitului G20 in cadrul careia se vor discuta probleme legate de datoriile nesustenabile ale Greciei, dar si de situatia dificila a altor tari, precum Spania si Italia.

Optimismul pietelor a fost temperat ca urmare a deciziei agentiei de rating Standard and Poor's de a reduce cu o treapta ratingul suveran al Spaniei, la "AA minus".

Stabilirea unui plan este vitala in acest moment pentru restabilirea increderii pietelor, in special dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat vineri ca principala sarcina in rezolvarea crizei datoriilor apartine statelor, iar institutia pe care o reprezinta a ajuns la limita posibilitatilor de interventie.

In mijlocul tensiunilor politice, parlamentul slovac a aprobat, in cadrul unui al doilea vot, extinderea Fondului european de stabilitate financiara, instrumentul devenind practic operational.

Cu dificultati politice se confrunta si Italia, una dintre cele mai mari economii din zona euro, unde premierul Silvio Berlusconi este supus unui vot de incredere in parlament.

Evolutie saptamanala

Moneda nationala s-a apreciat in prima zi a saptamanii, cursul de referinta afisat de banca centrala fiind de 4,3053 lei/unitate, in scadere cu 0,93 bani fata de sedinta precedenta. Marti, leul a scazut la nivelul de 4,3312 pentru un euro, dar s-a intarit usor miercuri si joi, cotatiile oficiale fiind de 4,3217 lei/unitate, respectiv 4,3148 lei/unitate.

Vineri, cursul a urcat la 4,3233 lei un euro.

Previziuni

In saptamana care urmeaza, evolutia leului va depinde in mare masura de evolutiile politice din zona euro. In acelasi timp, estimam ca BNR nu va permite o depreciere necontrolata a leului, chiar daca vestile dinspre piata unica ar fi nefaste; totusi, efectele unei improbabile deteriorari semnificative a situatiei sistemului bancar european nu pot fi combatuta in mod eficient de Banca Centrala din Romania. Asadar, estimam ca leul se va pastra in palierul 4,3 - 4,35, avand o tendinta normala de apreciere pe termen mediu.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult