Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 16-19 august 2011

Curs valutar-evolutie saptamanala si previziuni 16-19 august 2011 Data: 12 august 2011   Ora: 17:23

In pofida rezultatelor macroeconomice imbucuratoare (reducerea deficitului comercial si de cont curent, reducerea ratei inflatiei in luna iunie) si a perspectivelor optimiste privind cresterea economica, moneda nationala a pierdut teren in fata monedei euro in decursul acestei saptamani, cursul EUR/RON atingand joi cel mai ridicat nivel de la inceputul anului.

Prabusirea bursei de pe Wall Street, dupa ce agentia Standard&Poor's a retrogradat ratingul de top al Statelor Unite, a fost urmata de cea a burselor asiatice si europene, iar francul elvetian si pretul aurului au doborat record dupa record.

Impactul pozitiv al anuntului bancii centrale americane privind mentinerea nivelului minim istoric al dobanzii de referinta pentru cel putin doi ani a fost rapid anulat de conturarea unei noi dimensiuni a crizei datoriilor din zona euro.

Zvonurile potrivit carora Franta ar urma sa isi piarda ratingul "AAA", negate insa de principalele agentii de rating, au dus la o crestere accelerata a costurilor de asigurare a datoriilor franceze impotriva intrarii in incapacitate de plata si la scaderi puternice ale cotatiilor bancilor franceze, printre cele mai expuse fata de criza datoriilor suverane din zona euro.

Evolutie saptamanala

Luni, cursul oficial EUR/RON a fost de 4,2442 EUR/RON, in crestere usoara, de 0,0023 bani, fata de sedinta precedenta. Pe fondul declinului inregistrat de indicii bursieri din intreaga lume, leul a continuat sa se deprecieze marti, cotatia oficiala fiind de 4,2670. Dupa anuntul Fed, leul s-a apreciat nesemnificativ miercuri, la 4,2620 lei/euro.

Joi, moneda autohtona a atins cel mai scazut nivel de la inceputul acestui an in raport cu euro, ca urmare a proliferarii temerilor cu privire la situatia Frantei. Cursul de referinta stabilit de BNR a fost 4,2855 lei/unitate. Vineri, leul s-a apreciat usor, cotatia BNR fiind 4,2784 lei/unitate.

Previziuni

Investitorii au pus presiune pe deprecierea valutelor din toate tarile emergente, ceea ce a avut impact si asupra leului.

In continuare, ne asteptam ca moneda nationala sa revina in jurul nivelului de 4,25 in raport cu euro, cu exceptia situatiei in care pietele internationale vor fi tulburate de noi vesti negative. Chiar si asa, nu credem ca leul va depasi limita de 4,3 avand in vedere semnalele economice pozitive interne si faptul ca banca centrala detine rezerve valutare suficiente pentru a impiedica o depreciere puternica a leului.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult