Cursul valutar-evolutie saptamanala si previziuni 11 iulie-15 iulie

Cursul valutar-evolutie saptamanala si previziuni 11 iulie-15 iulie Data: 11 iulie 2011   Ora: 12:58

Principalul eveniment cu efecte asupra cursului valutar saptamana precedenta a fost decizia de marti a agentiei Fitch de a urca ratingul Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta de la BB+ la BBB-, categorie recomandata pentru investitii.

Totodata, plafonul de tara s-a imbunatatit de la "BBB" la "BBB+", iar ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit in crestere, de la "B" la "F3".

Imbunatatirea ratingului a fost justificata prin prisma progreselor realizate in procesul de recuperare economica: cresterea produsului intern brut, imbunatatirea exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar.

Vineri, Institutul National de Statistica a anuntat o crestere a productiei industriale in mai de 8% comparativ cu mai 2010 si de 1,6% fata de luna precedenta.

Evolutie saptamanala

Leul s-a apreciat in prima zi a saptamanii, cursul de referinta fiind de 4,2217 lei/euro. Vineri, un euro era cotat la 4,2419 lei. Totodata, leul s-a apreciat usor si fata de dolarul american, de la 2,9260 lei/unitate, vineri, la 2,9073 lei/unitate, luni.

Imbunatatirea ratingului de tara de catre Fitch a determinat o intarire puternica a monedei nationale marti . Astfel, cursul EUR/RON a scazut la 4,1817, iar in fata dolarului american leul s-a consolidat la 2,8875 lei/unitate.

Instabilitatea din zona euro, pe fondul retrogradarii Portugaliei la categoria “junk” de catre Moody’s, a frant avantul leului in fata principalelor valute. Prin urmare, cursul EUR/RON a urcat la 4,2022, in timp ce cursul USD/RON a ajuns la 2,9283.

Leul a continuat sa scada joi, cursul de referinta fiind 4,2087 lei/euro, respectiv 2,9426 lei/usd.

Moneda nationala a incheiat saptamana pe crestere in raport cu euro, cursul oficial fiind vineri de 4,2037, dar s-a depreciat in fata dolarului american, la 2,9510 lei/dolar.

In acelasi timp, moneda unica s-a depreciat puternic fata de dolarul american, dupa ce Moody"s a redus calificativul Portugaliei la "junk", ajungand vineri la 1,4265 dolari pe piata din New York, de la 1,4526 dolari la data de 1 iulie.

Previziuni

Pentru saptamana in curs estimam ca leul va intra din nou pe o tendinta de apreciere in fata euro si a dolarului american, mai ales tinand cont si de usoara scadere a indicelui preturilor de consum pentru luna iunie. Singurul factor major de risc ramane in continuare evolutia crizei financiare din Grecia si eventualele masuri sau declaratii adverse din partea agentiilor de rating cu privire la Grecia sau Portugalia. Un alt element de disconfort pentru investitorii financiari este si disputa politica din SUA pe fondul majorarii plafonului de indatorare si masurilor de reducere a deficitului bugetar. Nervozitatea investitorilor se poate traduce in presiuni de depreciere pentru dolar fata de euro, dar si in deprecierea leului si altor monede ale tarilor ‘emergente’ in fata monedei unice.

Asociatia Bancara Europeana va publica pe 15 iulie rezultatele testelor de stres.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult