Criza a afectat peste trei sferturi dintre romani

Criza a afectat peste trei sferturi dintre romani Data: 7 iunie 2010   Ora: 11:06

Peste trei sferturi (77%) dintre romanii cu varsta peste 18 ani au declarat ca au fost afectati de criza, potrivit studiului Financial CrisisMeter realizat de Mercury Research, ce monitorizeaza impactul crizei financiare asupra romanilor.

Noua din zece antreprenori au resimtit negativ criza economica, in timp ce la nivelul managerilor sau al angajatilor cu studii superioare, pana la mijlocul lunii martie 2010, 55% fusesera afectati. 

“Procentul va creste simtitor in randul angajatilor cu studii superioare si nu numai in urma masurilor de reducere a salariilor in sectorul bugetar”, a declarat Mircea Kivu, director de operatiuni la Mercury Research.  Persoanele care in prezent nu au un loc de munca au resimtit impactul, de asemenea, intr-o masura foarte mare, 95% dintre acestea fiind afectate.

In comparatie cu sase luni in urma fata de data culegerii datelor, doua treimi (66%) dintre romanii cu varsta peste 18 ani erau mai ingrijorati de situatia lor financiara, procent in scadere fata de luna martie a anului trecut, cand procentul se ridica la 75%, dar in continuare mai mare fata de noiembrie 2008, cand apareau primele semne ale crizei in Romania si cand doar jumatate (53%) isi exprimau ingrijorarea.

Principalele motive de incurajare ale romanilor sunt legate de imposibilitatea de a mentine acelasi stil de viata ca in prezent (40%), de scaderea veniturilor (39%), sau de nesiguranta de a face fata cheltuielilor curente (38%). Temerile legate de imposibilitatea de a putea plati ratele sunt valabile pentru 15% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, iar 14% se tem ca nu vor mai putea face economii sau investitii ca in anii trecuti.

In ceea ce priveste stabilitatea financiara a bancilor in urmatoarele 6 luni, ponderea celor care considera ca va fi mai rea este in scadere fata de anul trecut (61% fata de 40%). Mai mult de un sfert (27%) dintre romanii cu varsta peste 18 ani estimeaza ca va ramane la fel, iar 13% ca va fi mai buna.

Studiul este  national reprezentativ la nivel de indivizi si a fost realizat intre 15 martie – 1 aprilie 2010 pe un esantion de 1177 respondenti cu varsta peste 18 ani, iar eroarea de esantionare este de ± 2.9%

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult