Bugetul pe 2010 a primit ok-ul FMI

Bugetul pe 2010 a primit ok-ul FMI Data: 17 decembrie 2009   Ora: 16:44

Oficialii Fondului Monetar International, prezenti in Romania pentru a discuta aspecte tehnice privind bugetul pe 2010 al tarii noastre, au ajuns la un acord cu Ministerul Finantelor Publice cu privire la principalele prevederi ale acestuia, ce fac referire la reducerea cheltuielilor publice in scopul atingerii unui deficit de 5,9% din produsul intern brut. Bugetul este considerat unul realist si se bazeaza pe o crestere a prodului intern brut cu 0,5% in 2010. 

Realizarea tintei de inflatie pentru anul 2010 si o cvasi stabilitate a cursului de schimb sunt celelalte premise pe care a fost construit bugetul. Chiar si in aceste conditii, reducerea deficitului cu aproximativ 2,5% din PIB va pune decizii dificile in fata guvernului. In lipsa unei largiri a bazei de impozitare prin restructurarea surselor de venituri, incasarile s-ar putea majora doar prin cresterea TVA sau a cotei unice de impozitare – decizii cu un impact negativ asupra economiei. Pe partea de cheltuieli, restructurarea sistemului bugetar, reducerile de salarii, dar si amanarea investitiilor par metodele posibile de obtinere a unor economii. In orice situatie, 2010 va fi un an dificil pentru populatie si companii.

Seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca provocarea de ordin tehnic cu care se confrunta autoritatile romane in prezent este aceea ca bugetul trebuie trimis in Parlament pentru aprobare cat mai rapid.

In ceea ce priveste deficitul din 2009, oficialul a afirmat ca este posibil ca acesta sa se incadreze in tinta stabilita de 7,3% din produsul intern brut. Cu toate acestea, tot mai multi analisti apreciaza ca se repeta practica de amanare a recunoasterii si decontarii unor cheltuieli pe sfarsitul de an, tocmai pentru inscrierea in deficitul stabilit. Daca aceasta este situatia reala, este posibil sa asistam la o explozie a deficitului in primele luni ale anului 2010, asa cum s-a intamplat si in 2009.

Exista posibilitatea ca o delegatie a Fondului sa revina in Romania in prima luna din 2010, dupa formarea guvernului si elaborarea programului de guvernare pentru evaluarea acordului, urmand ca Fondul sa elibereze transa a treia la putin timp dupa finalizarea evaluarii si aprobarea bugetului pe 2010. Totodata, exista posibilitatea acordarii mai devreme a celei de a patra transe din pachetul de finantare negociat cu FMI care potrivit calendarului, ar trebui sa fie acordata Romaniei in luna martie. "Nu e o certitudine, este o posibilitate", a precizat oficialul FMI, Jeffrey Franks.

Aceste decizii au un caracter cvasi-politic si strategic, care tin cont de situatia economica fragila din Uniunea Europeana, amplificata si de criza in care se gasesc tari precum Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda si chiar Italia, dar si membri mai noi ai Uniunii din fosta Europa de Est. Bunavointa organismelor internationale este determinata in mod clar de dorinta UE de a limita aria de raspandire a unor posibile crize.

O echipa a fondului este prezenta de luni, 14 decembrie in Romania pentru a purta discutii cu oficialii Ministerului Finantelor in legatura cu bugetul pe 2010, avand totodata ca scop pregatirea unei noi misiuni de evaluare.

Dat fiind actualul context economic, Romania a fost nevoita sa apeleze la finantare externa, a carei valoare se ridica la 19,95 miliarde dolari, dintre care 12,95 provin de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, un miliard euro de la Banca Mondiala si un miliard euro de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii.

Pana in prezent, Romania a primit doua transe in valoare de 6,5 miliarde euro din partea FMI, cea de a treia transa programata pentru jumatatea lunii decembrie, fiind amanata pana la crearea unui nou guvern. De asemenea, a fost amanata si acordarea celei de a doua transe de un miliard euro de catre Comisia Europeana.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult