Dispar creditele in euro? Vezi consecintele

Dispar creditele in euro? Vezi consecintele Data: 23 octombrie 2012   Ora: 15:32

Restrictiile impuse de Banca Nationala a Romaniei in ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice au determinat o schimbare de trend intr-o piata dominata de imprumuturi in valuta. Ratele mai mici ale dobanzilor la imprumuturile in valuta comparativ cu cele aferente creditelor in lei au permis accesarea unor sume mai mari, la acelasi salariu al debitorului. Insa, diminuarea veniturilor si deprecierea accentuata a leului asociata unei majorari a ratelor au determinat intrarea in incapacitate de plata a multor romani si o crestere semnificativa a ratei creditelor neperformante.

Restrictiile impuse de BNR vor avea ca prim impact cresterea costurilor creditelor ipotecare. Acest lucru va insemna cresterea ratelor cu cel putin 30%, din moment ce dobanzile la lei sunt mai mari cu 50% fata de euro, iar in acelasi timp vom asista la micsorarea sumelor la care se vor incadra clientii. In momentul de fata este greu de crezut ca se va renunta la creditele ipotecare in valuta din cel putin doua motive: se acorda pe o perioada de 30 de ani, iar in 5 ani este posibil sa vorbim la trecut de lei si piata imobiliara romaneasca “gandeste” si ”calculeaza” in euro, a declarat pentru Efin.ro directorul executiv al Alliance Finance Broker, Liviu Andrei.

Cea mai mare banca din sistem, BCR, este prima care se ‘conformeaza’ solicitarilor bancii nationale, adaptandu-si oferta de creditare la tendintele pietei si ale cadrului de reglementare privind protejarea clientilor. Oficialii institutiei au anuntat de curand lansarea unei oferte de imprumuturi garantate in lei destinata cumpararii, modernizarii sau constructiei de locuinte ori pentru nevoi personale. In plus, banca vrea sa acorde credite “Prima Casa” numai in lei, imediat ce legislatia care reglementeaza programul va permite sa isi completeze si/sau modifice ofertele initiale de finantare.

"Din ce in ce mai multe tranzactii imobiliare se fac in lei deoarece tot mai multi clienti simt nevoia de a elimina riscul de curs valutar manifestat destul de vizibil in ultima perioada. Cumparatorii stiu ca pot stabili moneda in care se realizeaza tranzactia, si de aceea mizam pe o crestere importanta a pietei creditelor ipotecare in lei", se arata intr-un comunicat al BCR.

"Cred ca foarte multe banci au inceput de multi ani sa fie mai atente si sa indrume clientii catre creditele in lei. Daca se tine seama de toate costurile, incluzand riscurile, creditele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta", a declarat pentru Efin.ro analistul financiar Aurelian Dochia. Acesta considera ca este posibil, cel putin initial, sa se inregistreze o diminuare a creditarii, mai ales in ceea ce priveste creditul ipotecar daca programul Prima Casa nu va continua in 2013. Potrivit analistului, bancile si-au schimbat optiunea de finantare, propunandu-si reechilibrarea depozitelor cu creditele.

Exista posibilitatea ca in viitorul apropiat si alte banci sa urmeze modelului BCR in ceea ce priveste acordarea de credite in valuta.

"Din punctul nostru de vedere este o decizie antieuropeana. Teoretic, Romania ar trebui sa adere la moneda unica in viitorul apropiat, iar noi, dupa ce am acordat zece ani credite in euro, acum cand ne apropiem de acest moment incepem sa ne ferim de moneda europeana”, a afirmat Liviu Andrei.

Millennium Bank a diminuat recent dobanda aferenta creditului de investitii imobiliare in lei, cu pana la 1%, oferind clientilor o ‚alternativa atragatoare de creditare care nu este supusa riscului valutar’, potrivit unui comunicat al bancii.

"Pana cand Europa nu va simti iesirea din criza economica, EURIBOR va ramane la cotatiile actuale, aflate la minimul istoric. In privinta creditelor in lei, situatia este una total imprevizibila. Acum 6 luni ROBOR 6M era aproape de 4%, iar acum depaseste 6%, deci o crestere cu 50% in jumatate de an", sustine reprezentantul Alliance Finance Broker.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


1 comentariu


[email protected] , acum over 11 years
  (66)   (62)

Nu creditele in euro sunt problema ci dobanzile astora care sunt de 7,5 %,pt locuinte dar asta e o nou pacaleala ca acum suntem de partea clientilor sa ia creditele in lei .Ce au facut ca sa ii ajute pe cei care nu au mai putut sa plateasca ? Defapt aici castiga bancile cand sunt falimente personale subevalundu-se proprietati, adica un fel de camatrie cu lege .
 
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult