Cursul valutar – intre avantaje si costuri

Cursul valutar – intre avantaje si costuri Data: 20 decembrie 2018   Ora: 13:16

Romania inca nu a trecut la adoptarea monedei drept euro. Asadar cu lei in buzunar, orice roman are de facut conversia uneori aproape lunara. Fie ca este vorba de plata unor credite, de plecat in vacanta sau pur si simplu de un conct de economii in alta moneda, un interes constant il are aproape oricine cu privire la cursul valutar.

Bancile par sa fie locatii sigure unde schimbul valutar sa aiba loc. Insa cat sunt de avantajoase? Exista probabil interesul de a minimaliza pierderile la conversie.

Unde gasesti cel mai bun curs oferit de bancile din Romania

Pentru cei care sunt in cautare de curs banci comisionul face diferenta. Depinde insa de moneda si de valoare. Daca este vorba de o suma mare de bani publicul prefera exclusiv bancile. Acestea difera mereu, iar publicul interesat poate obtine informatii comparative in cadrul diverselor surse online, platforme de profil. Aceste diferente sunt valabile atat la institutii bancare, cat si cele non-bancare.

Explicatii – exista o legatura si intre tipul de banca si marimea acesteia si cursul oferit. Bancile mari au in vedere o marja de pana la 1,5% peste cursul de referinta. Cele mai mici de pe piata au insa interes de a atrage clienti, astfel ca ofera de obicei un curs mai favorabil. In aceste cazuri se practica o marja de 0,5 si 1% peste cursul de referinta.

Cursul de referinta este cel de la BNR, Banca Nationala a Romaniei. Se considera un curs avantajos cel care are o diferenta de cativa bani in plus peste cursul zilei de la BNR.

Diferente intre cursul la ghiseu si cursul in cont oferit de banci

Odata ajuns la banca, dorind o conversie a unei monede, clientul este intrebat sub ce forma se doreste realizarea acestui serviciu. Poate fi vorba de plata la ghiseu sau direct in cont. Sa presupunem ca primiti o suma de bani din strainatate, in euro, in contul bancar aferent. Inainte de a retrage puteti cere conversia direct in cont, ridicand suma aferenta in lei.

Aici depinde de comisioanele pe care le practica fiecare banca in parte. In plus, conversia in cont se realizeaza numai pentru acei clienti care detin un cont bancar la acea banca. Dar, inainte de toate trebuie verificate taxele practicate de banci la astfel de servicii sau cursul valutar, altul, pentru aceasta categorie de servicii.

Se poate spune despre cursul valutar in cont ca este mai avantajos privind timpul dedicat acestui lucru, insa nu neaparat avantajos in a economisi bani.

Recomandari

Specialistii spun ca cei interesati obtin un curs valutar bun in conditiile in care sunt atenti la anumite detalii. Astfel, este de preferat sa se evite tranzactiile in zilele cu fluctuatii sau poate ca nu sunt de evitat nici institutiile non-bancare, in conditiile in care suma schimbata nu este una foarte mare. Nu in cele din urma, un sfat pretios este de a urmari tendintele pietei, de a urmari constant cursul valutar inainte de momentul ales pentru a schimba suma dorita. Pentru ca celebra vorba este adevarata, „graba strica treaba”.

 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Codurile vestimentare la locul de munca, ”depasite si sexiste”

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat zilele trecute o comisie parlamentara, potrivit DPA si Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petitie impotriva ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai multArticolul Saptamanii

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai mult