Cum sa economisesti bani pe termen lung

Cum sa economisesti bani pe termen lung Data: 19 martie 2019   Ora: 13:00

Cand vine vorba de educatie financiara, economisirea banilor este unul dintre cele mai dificile subiecte de pus in practica. Fie ca iti place sa calatoresti, sa mananci in oras sau sa mergi la cumparaturi, de multe ori se intampla sa te trezesti la sfarsitul lunii fara niciun leu in cont, promitand ca o sa “economisesti bani luna viitoare”.

 

Adevarul este ca economisitul nu trebuie sa fie complicat, insa este esential pentru increderea, relaxarea si starea noastra de bine. Mai mult, studiile arata ca persoanele care au siguranta financiara sunt mai motivate sa-si urmeze visurile.

Prin urmare, iata pasii pe care ii poti urma pentru a te asigura ca vei incepe sa pui bani deoparte cat de curand!

 

Fa un buget

 

Da, cand auzim de fisiere Excel si cifre, deja ni se taie elanul. Din fericire, lucrurile nu trebuie sa fie la fel de complicate cum erau pentru bunicii nostri – putem sa ne bazam masiv pe evolutia tehnologiei pentru a ne ajuta cu un buget.

Exista nenumarate aplicatii pentru toate smartphone-urile, in care poti sa inregistrezi toate intrarile si toate iesirile din conturile tale. Astfel, in doua-trei luni, vei putea sa intelegi care sunt obiceiurile tale si de unde mai poti taia pentru a incepe sa pui deoparte.

 

Fii sincer si constant

 

Aplicatiile nu vor inregistra datele pentru noi, asa ca trebuie sa ne asiguram ca suntem constanti. Mai presus de atat este extrem de important sa fim sinceri. Chiar si daca este vorba despre o inghetata de 2 lei in parc sau de o noapte in oras, unde stim ca am “sarit calul”, secretul este sa inregistram tot.

La finalul celor 2-3 luni, vom fi surprinsi sa descoperim cati bani pierdem pe iesiri, cafele si alte nimicuri pe care nici nu le mai tinem minte si ne va fi mult mai usor sa economisim ulterior.

 

Limiteaza-te doar la cash

media/imagini_articole

 

Acesta este un secret de educatie financiara, profund documentat si bazat pe psihologia umana. Oamenii sunt in general, mai ingaduitori cu cheltuielile lor pentru ca nu le pot vedea. In momentul in care platesti cu cardul e foarte usor sa ignori numarul de pe POS.

 

De aceea, este foarte folositor sa incerci sa platesti cat mai mult cu bani cash. Atunci cand vezi cum fizic dispar bancnotele din portofelul tau, incepi sa simti altfel importanta banilor pe care ii folosesti in diferite situatii.

 

Nu te uita la banii pe care ii economisesti

 

Dupa ce ai inteles care sunt tabieturile tale financiare este timpul sa aloci un procentaj din venituri pentru contul de economii. Spre deosebire de punctul anterior, secretul acum este sa nu vezi banii.

 

Adica, in momentul in care iti intra salariul, vireaza automat procentajul stabilit in contul de economii, astfel incat sa nu fii tentat sa il accesezi pentru tot felul de nimicuri. Este folositor si daca ai un cont care te taxeaza substantial atunci cand vrei sa scoti bani, incat sa te motiveze sa pastrezi resursele neatinse.

 

Investeste in mai multe activitati

 

Unul dintre cele mai intelepte lucruri pe care poti sa le faci este sa iti imparti castigurile in mai multe activitati. Aceasta practica este folosita pana si de cei mai de succes oameni, pentru a-si spori sansele de economisire.

Spre exemplu, faimosul jucator de poker Jason Somerville este implicat in multiple activitati - gazda TV, realizator si comentator de videoclipuri de poker. Astfel, in cazul unui eveniment neasteptat, are mereu planurile B, C si D pe care sa se bazeze.

 

Pune-ti banii sa munceasca

 

In cazul in care nu ai fizic timp pentru a te implica in alte activitati pe langa jobul tau, iti poti aloca o parte din economii in investitii cu profit pe termen lung.

 

Pentru asta va trebui sa te interesezi care sunt cele mai bune optiuni pentru nivelul tau de trai, ce nevoi financiare ai si care ar fi cele mai profitabile oportunitati pentru tara noastra. Mai mult, fiind investitii cu rezultat pe termen lung, vei fi si mai putin tentat sa apelezi la banii din aria respectiva.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult