Cum pot veni bancile in sprijinul IMM-urilor

Relaxarea politicilor de risc si reducerea costurilor finantarii (dobanzi, comisioane) sunt actiunile care ar putea stimula creditarea companiilor, arata un sondaj realizat de portalul de servicii financiare www.Efin.ro. “Sectorul IMM este afectat in mod special de reticenta din ultimii ani a bancilor de a mai credita economia reala, ca urmare a acumularii de credite neperformante in perioada crizei economice. Totusi, bancilor le va fi dificil sa isi relaxeze politicile de risc, pana cand nu vor avea certitudinea unei cresteri economice sustenabile in Romania, ceea ce ar conduce la diminuarea treptata a volumului de credite neperformante. Este un cerc vicios pe care nimeni, in acest moment, nu are curajul sa il rupa, cu toate semnalele trimise de BNR si mediul de afaceri”, a precizat analistul economic Dragos Cabat, Managing Partner Efin.ro.
Nivelul dobanzilor practicate de bancile din Romania este unul ridicat, au afirmat 85% dintre reprezentantii companiilor, in timp ce pentru 11% dintrea acestia, nivelul dobanzilor este unul acceptabil. “In realitate, daca privim datele statistice, observam ca intre rata dobanzii active in Romania si media UE, ‘marja de risc’ este de aproximativ 5% in momentul de fata, fata de un minim de 3,5% in perioada 2007 – 2008. Dobanda rezultata nu este asadar foarte ridicata si ar trebui sa reflecte si oportunitatile superioare de profit de pe o piata in dezvoltare, asa cum este Romania”, a subliniat Dragos Cabat.
Cele mai multe dintre companii sunt multumite de serviciile si produsele bancilor cu care colaboreaza in prezent (81%). Circa 46% dintre acestea colaboreaza cu o singura banca, iar 42% cu doua banci.
La intrebarea “Care sunt principalele probleme cu care v-ati confruntat, de-a lungul timpului, in relatia dumneavoastra cu bancile?”, peste o treime dintre persoanele intervievate au indicat lipsa de transparenta in ceea ce priveste comisioanele si taxele aferente creditelor.
Interesant este faptul ca pentru aproximativ 70% dintre reprezentantii companiilor, produsele bancilor nu sunt accesibile, iar circa jumatate dintre acestia sustin ca bancile nu sunt dispuse sa acorde credite companiilor. “Acest raspuns corespunde aproape perfect cu statisticile CNIPMMR, care arata ca procentul IMM care nu pot sau nu doresc accesarea creditelor bancare se afla in jurul valorii de 70%. In plus, in perioada 2009 – prezent, multe dintre companii nu au putut accesa credite bancare din cauza inaspririi politicilor de risc ale bancilor comerciale”, a afirmat Dragos Cabat.
La sondajul realizat telefonic, in perioada 24-27 septembrie, au raspuns 275 de reprezentanti ai companiilor mici si mijlocii.
Articole asemanatoare
-
Credit online: cum să găsești rаpid bani în România și de ce această soluție funcționează
Instituțiile financiare nebancare (IFN) oferă împrumuturi în doаr câteva clicur...
-
Protecția muncii și Prevenirea și stingerea incendiilor
În orice domeniu de activitate, siguranța angajaților trebuie să fie o prioritate...
-
Ce legătură ascunsă există între unele IFN-uri și firmele de recuperatori agresivi?
De ce IFN-urile colaborează cu firme de recuperare? Instituțiile financiare nebancare nu sunt in...
-
Ghid complet pentru închirierea sau vânzarea unui apartament prin anunțuri online
Tot ce trebuie să știi pentru a avea succes rapid, fără agenții sau comisioane Ai un apartament ...
-
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus ...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Credit online: cum să găsești rаpid bani în România și de ce această soluție funcționează
Instituțiile financiare nebancare (IFN) oferă împrumuturi în doаr câteva clicuri - fără аdeverințe, fără garanți și ... citeste mai mult